Νέος αναβρασμός για τις εφημερίες των νοσοκομείων

«Στον αέρα» κινδυνεύουν να τιναχτούν οι εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης). Αιτία, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί της, το γεγονός ότι οι νέοι διοικητές επιχειρούν περικοπές στα προγράμματα εφημεριών, ώστε αυτά να εναρμονιστούν με τη μεγάλη μείωση των κονδυλίων.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται στη μείωση του προτεινόμενου αριθμού των εφημερευόντων τη στιγμή που οι ανάγκες όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται και επικαλούνται πρόσφατη δήλωση της ίδιας της υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία η προσέλευση στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 30% λόγω της οικονομικής δυσχέρειας.

Την ίδια ώρα, η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) καταγγέλλει το διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Αριστείδη Μπουσουλέγκα, για απαράδεκτη συμπεριφορά σχετικά με δύο αποφάσεις του. Με την πρώτη ζήτησε από τα νέα δ.σ. των νοσοκομείων να καταρτίσουν προγράμματα εφημεριών όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των νοσηλευτικών μονάδων αλλά βάσει των περικομμένων πιστώσεων του υπουργείου Υγείας. Η δεύτερη απόφαση αφορά έγγραφό του προς τα νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης, με το οποίο δίνει εντολή να «τιμωρούνται» με παράταση της θητείας οι ειδικευόμενοι που διεκδίκησαν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες πραγματοποιώντας επίσχεση εργασίας. Η ομοσπονδία απειλεί το διοικητή της 4ης ΥΠΕ με ποινικές, αστικές και πειθαρχικές προσφυγές εναντίον του, θεωρώντας την εντολή δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

«Οχι» σε περικοπές

Με επιστολή της προς τους διευθυντές των κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, η ΕΝΙΘ έχει καλέσει να μην πραγματοποιήσουν περικοπές στα ασφαλή προγράμματα εφημεριών. «Σε άλλη περίπτωση, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να χρησιμοποιήσουμε ένδικα μέσα», υπογραμμίζεται. «Σε κανένα νοσοκομείο δεν έχει εκδοθεί οριστικό πρόγραμμα εφημέρευσης, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει για τις εφημερίες του Ιουνίου και ισχύει η απόφαση της γενικής μας συνέλευσης. Θα ζητήσουμε από την ΟΕΝΓΕ να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου για όσους καταθέτουν προγράμματα μη ασφαλών εφημεριών», εξήγησε στον «Α» ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Παπαστεργίου, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν τα ελλιπή κονδύλια για τις εφημερίες, ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς. Ο «Α» ζήτησε και την τοποθέτηση του κ. Μπουσουλέγκα σχετικά με τις κατηγορίες της ΟΕΝΓΕ, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ