Νέος γύρος συγκρούσεων στα νοσοκομεία

«Μπλακ άουτ» από σήμερα σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Οι γιατροί δεν καταρτίζουν άλλα προγράμματα εφημεριών, με κίνδυνο το κλείσιμο- μετά το μεσημέρι- αρκετών κλινικών. Αύριο προχωρούν σε 48ωρη απεργία κατηγορώντας την κυβέρνηση για αθέτηση υποσχέσεων. Οι γιατροί των νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν χθες να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή στις 12.00. Θορυβημένη από τις εξελίξεις, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ρίχνει το… μπαλάκι στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, καλώντας τους έμμεσα να «επιστρατεύσουν» τους γιατρούς.

Πάντως, οι γιατροί του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας θα προσφύγουν σήμερα στον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας τους εκπροσώπους της διοίκησης για την κατάρτιση παράνομου προγράμματος εφημεριών. Επίσης, η Ενωση των Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης θα στείλει εξώδικο προς όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων της πόλης. Οι κινητοποιήσεις των γιατρών έρχονται σε μια στιγμή που οι προμηθευτές διακόπτουν τον εφοδιασμό των νοσοκομείων με ιατρικά εργαλεία και αναλώσιμο υλικό (ορισμένοι ως την Παρασκευή και άλλοι επ΄ αόριστον), διαφωνώντας με τη διαδικασία εξόφλησης των χρεών που προτείνει η κυβέρνηση.

Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Ιατρών Αθήνας και Πειραιά αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του την εφαρμογή των νόμιμων προγραμμάτων εφημεριών, με δύο εφημερίες ανά ειδικευμένο και τέσσερις ανά ειδικευόμενο γιατρό, ώσπου να κατατεθεί στη Βουλή η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως ακριβώς υπογράφηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2008. «Καταγγέλλουμε για αναξιοπιστίατο υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση που δεν τιμούν την υπογραφήτους καταθέτοντας στη Βουλήνομοσχέδιο με περιεχόμενο άλλοαπό τα συμφωνηθέντα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί.

Τις παραπάνω αποφάσεις πήραν εκπρόσωποι των γιατρών από τα νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Ερυθρός», Παίδων «Αγία Σοφία», Κρατικό Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», «Λαϊκό», «Αττικόν», Ασκληπιείο Βούλας, 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Δυτικής Αττικής, 1ο του ΙΚΑ, «Αγία Ολγα» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει οι γιατροί των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ρίου και Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Αρτας, της Πτολεμαΐδας, του Ρεθύμνου, του Κιλκίς και της Χαλκιδικής.

Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Παν.Ευσταθίου απέστειλε έγγραφο προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών ζητώντας τους να λάβουν μέτρα για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, καλεί τόσο τους ίδιους όσο και τους προέδρους των νοσοκομείων «…να μεριμνήσουν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσίακαι τις υποχρεώσεις της διοίκησηςτου νοσοκομείου για την εκπόνηση των προγραμμάτων εφημερίας,προκειμένουνα καλυφθούν στο έπακρο οι ανάγκες των νοσοκομείων» . Επίσης, σημειώνει ότι αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου τις προσεχείς ημέρες.

«Ως νοσοκομειακοί γιατροί νιώθουμε ότι έχουμε προσβληθεί.Εμμένουμε σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και καλούμετην κυβέρνηση να υπερασπιστείτην υπογραφή της.Διαφορετικάθα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων,πολλάεκ των οποίων θα αναγκαστούν να κλείσουν κλινικές τους» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Στ.Τσούκαλος.

Ο κ. Δ.Βαρνάβας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «αποπειράται να επιστρατεύσειτους νοσοκομειακούς γιατρούς,οιοποίοι εφαρμόζοντας τον νόμο αρνούνται να εφημερεύσουν περισσότερες από δύο φορές τον μήνακαι οι οποίες έχουν ήδη εξαντληθεί» . Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κ. Ηλ.Σιώρας κάνει λόγο για οργή γιατρών, «οι οποίοι θα πρέπει να διεκδικούν μόνοι τους τα αιτήματά τους και να μη βασίζονται στις ευρωπαϊκέςοδηγίες που γίνονται όλο και πιο σκληρές».

Αναστέλλουν τις προμήθειες

Τη διακοπή του εφοδιασμού των δημοσίων νοσοκομείων με ιατρικάείδη ως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν χθες οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημώνκαι Υγείας. «Παρά τις επανειλημμένεςδιαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για πληρωμή των σωρευμένων οφειλών της τελευταίας τετραετίας,μέχριστιγμής δεν έχει γίνειτο παραμικρό» κατήγγειλαν. Οπως είπαν,αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσειςτους,διότι τα νοσοκομεία έχουν ουσιαστικά αναστείλει τις πληρωμές.Επίσης,οι εκπρόσωποιτου Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών αποφάσισαν την επ΄ αόριστον αναστολή των παραδόσεων υλικώνστις μονάδες του ΕΣΥ.