Νομικό κώλυμα επικαλείται ο ΟΑΕΔ για τη διακοπή του προγράμματος stage

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δεν μπορεί να διακόψει το πρόγραμμα stage που ξεκίνησε μετά την προκήρυξη των εκλογών εάν δεν υπάρχει απόφαση που να αποδεικνύει το παράτυπο της διαδικασίας και να νομιμοποιεί την απόφαση για μη καταβολή της αποζημίωσης στους μετέχοντες του τελευταίου προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη, και αφορά σε 12.000 ανέργους θα συνεχίσει να υλοποιείται και ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να καταβάλει την αμοιβή σε όλους όσοι μετέχουν. Το θέμα ετέθη χθες από τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) κ. Γ. Παναγόπουλο, προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ στη συνεδρίαση του οποίου μετείχε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδ. Λοβέρδος. Ο κ. Παναγόπουλος κατέστησε σαφές ότι ο ΟΑΕΔ δεν δικαιούται να μην καταβάλει την αμοιβή στους μαθητευόμενους σε δημόσιες επιχειρήσεις και Ταμεία εάν δεν υπάρχει σαφής απόφαση με την οποία θα χαρακτηρίζεται παράνομη η υλοποίηση του προγράμματος κατά την προεκλογική περίοδο και μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Εκτακτο επίδομα

Επίσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης εξετάστηκε και το αίτημα των συνδικάτων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης για καταβολή έκτακτου επιδόματος 1.200 ευρώ σε 4.500 εργαζόμενους που είναι εγγεγραμμένοι ως προσωπικό της Ζώνης. Υπενθυμίζεται ότι επί του συγκεκριμένου αιτήματος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αν. Λοβέρδος απάντησε θετικά.

Πάντως στον ΟΑΕΔ συνεχίζεται η εκκρεμότητα με την τοποθέτηση επικεφαλής. Χρέη προέδρου συνεχίζει να εκτελεί -έως την τοποθέτηση νέου διοικητή- ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρώτος αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Γ. Παναγόπουλος.

Αλλαγή αρμοδιοτήτων

Αποδυναμωμένο είναι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη νέα ανακατανομή των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία. Ενα σημαντικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, μεταφέρεται στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ αποδυναμώνεται και η γενική γραμματεία διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων.

Μεγάλο τμήμα της αρμοδιότητάς της συμπεριλαμβανομένου και του ΕΣΣΕΕΚΑ (σύνδεση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης) μεταφέρεται στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την κατάρτιση υπό την ομπρέλα του Παιδείας αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.