Νόμιμη για το ΣτΕ η παράκαμψη του ΑΣΕΠ

Γ ια δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο μηνών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «βαπτίζει» συνταγματικό και νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που παρακάμπτει το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα. Το νέο «κρούσμα» αφορά γιατρούς και οδοντιάτρους που θα προσλαμβάνονται στο ΙΚΑ από το Συμβούλιο Επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού του ιδρύματος, ενώ τον περασμένο Ιούνιο η Ολομέλεια του ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας Προεδρικού Διατάγματος το οποίο ορίζει ότι οι προσλήψεις στο υπουργείο Εξωτερικών θα γίνονται από επιτροπή του ΥΠΕΞ.

Και τα δύο Προεδρικά Διατάγματα είχαν αρχικά κριθεί αντισυνταγματικά από το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ. Οι παρατηρήσεις του τμήματος υιοθετήθηκαν από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία όμως κατέληξε σε διαφορετική κρίση και στις δύο περιπτώσεις. Δηλαδή κήρυξε σύμφωνο με το Σύνταγμα τον νέο τρόπο πρόσληψης, θεωρώντας ότι αρκεί για τη διασφάλιση της συνταγματικής νομιμότητας της διαδικασίας ο απλός έλεγχος της προκήρυξης και του πίνακα επιτυχόντων από το ΑΣΕΠ.

Νομικοί κύκλοι μάλιστα διετύπωναν ενστάσεις ως προς τη νομιμότητα σύνθεσης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε συνταγματικό το πρόσφατο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο αφορά τις προσλήψεις γιατρών και οδοντιάτρων στο ΙΚΑ. Και αυτό διότι, όπως τόνιζαν, μετείχαν στη σύνθεση μέλη του τμήματος διακοπών του δικαστηρίου και όχι μέλη του τμήματος που ασχολείται με την επεξεργασία Προεδρικών Διαταγμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ δέχθηκε ότι οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη υπαλλήλων είναι δυνατόν να γίνουν από δημόσια υπηρεσία εκτός του ΑΣΕΠ, αρκεί το τελευταίο να διενεργεί έλεγχο ως προς τη νομιμότητα της προκήρυξης και του πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε μεν συνταγματικά νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αλλά διετύπωσε παρατηρήσεις ως προς τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις επιβάλλοντας στο υπουργείο Απασχόλησης τον καθορισμό ειδικής διαδικασίας ελέγχου νομιμότητας του διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ.