Νόμος είναι και το δίκιο του Θοδωρή

 

 

Στον απόηχο της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα σταθούμε σε μία χαρακτηριστική στιγμή που φαίνεται να συμπυκνώνει την κυβερνητική πολιτική.

Κορυφαίος στόχος της «μεταρρύθμισης» αναδείχτηκε η πάταξη της υπερεκμετάλλευσης του ιατροφαρμακευτικού συστήματος. Ολων των τύπων οι ελάχιστα αμειβόμενοι και μερικά απασχολούμενοι Ελληνες και μετανάστες θα πάψουν να διεκδικούν πολύτιμα ψίχουλα από την περίθαλψη. Η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία από τους επιχειρηματίες θα ισοσκελιστούν πλέον με τον προσφορότερο τρόπο. Τα προαπαιτούμενα ένσημα από 50 γίνονται 100 και γλιτώνουν έτσι τα δημόσια νοσοκομεία από το βραχνά των υποαπασχολούμενων αρρώστων. Την απόφαση της κυβέρνησης για την περιθωριοποίηση αυτών των πολιτών εξέφρασε με σαφή και ωμό τρόπο ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος σε μια από τις καθημερινές ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έχετε μελετήσει το νομοσχέδιο, μπορείτε να μας πείτε πόσοι μερικώς ή προσωρινά απασχολούμενοι θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το διπλασιασμό του αριθμού των ενσήμων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα 100 ένσημα θεωρείται επαρκής αριθμός για να μπορεί κάποιος να έχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο αριθμός των 50 ήταν ιδιαίτερα χαμηλός με αποτέλεσμα να ωφελούνται ή να επωφελούνται αυτής της ρυθμίσεως πρόσωπα τα οποία δεν έχουν συνεισφέρει έτσι όπως έχουν συνεισφέρει στην πλειονότητά τους οι Ελληνες πολίτες. Ηταν λοιπόν ένα άδικο μέτρο έναντι όλων των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών οι οποίοι συνεισέφεραν ανελλιπώς τις εισφορές τους, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται.

– Σκόπιμα το κάνατε. Μερικώς απασχολούμενοι ήταν. Με προσωρινή απασχόληση, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που προωθείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι κάποιος που εργάζεται ενάμιση μήνα το χρόνο θα έχει 12 μήνες ασφάλιση;

– Για παράδειγμα κάποιος που δουλεύει στη ΝΑΥΣΙ δεν μπορεί να βγάζει 100 μεροκάματα το χρόνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι μια λογική. Αλλά, είναι λογικό ένας που δουλεύει ενάμιση μήνα το χρόνο να έχει την ίδια ασφάλιση με κάποιον που δουλεύει 12 μήνες το χρόνο και μιλάμε για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Ολοι οι Ελληνες πολίτες να πληρώνουν επί 12 μήνες το χρόνο, να εργάζονται ανελλιπώς, να στερούνται δηλαδή ένα ποσό χρημάτων από την καθημερινή τους διαβίωση και να ωφελούνται ορισμένοι οι οποίοι εργάζονται πολύ λιγότερο; Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο.

– Είναι δίκαιο οι εργαζόμενοι στη ΝΑΥΣΙ, που δεν μπορούν να «σταυρώσουν» μεροκάματο, να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Αυτό το λέτε κοινωνική δικαιοσύνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι με ενάμιση μήνα δουλειάς το χρόνο είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 12 μήνες. Και υπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που δουλεύει 12 ή 10 ή 8 μήνες το χρόνο, πληρώνει πολύ περισσότερα ένσημα και έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. Κρίναμε λοιπόν σκόπιμο τα 50 ένσημα που ήταν ένας μικρός αριθμός, να φτάσουν στα 100, έτσι

ώστε να μπορεί να έχει κάποιος πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

– Εχετε υπολογίσει πόσους πλήττει αυτό το μέτρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι πρόχειρος να σας πω αριθμό.

– Τότε, πώς παίρνετε αυτό το μέτρο, χωρίς να τους έχετε υπολογίσει. Δεν σας ενδιαφέρει δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως μας ενδιαφέρει. Εχουν γίνει μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο το οποίο σας ανέφερα.

– Ωραία, σας λέω λοιπόν ότι στο ΙΚΑ κάτω από 100 ένσημα έχουν 400.000 κόσμος. Αυτός θα μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι απολύτως δίκαιο κάθε Ελληνας πολίτης ο οποίος πληρώνει, να απαιτεί να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αρκεί να έχει ένα μίνιμουμ, το οποίο μίνιμουμ ορίζεται στα 100 ένσημα. Σας ευχαριστώ.

Εμείς σας ευχαριστούμε κύριε Ρουσόπουλε εκ μέρους όσων βρίσκονται στην Ελλάδα «φιλοξενούμενοι», όσων δεν βρίσκουν μόνιμη δουλειά και όσων τους απολύουν οι εργοδότες τους πριν καν τους δηλώσουν. Είναι φανερό ότι αποκαταστήσατε έτσι το αίσθημα δικαίου στους πολίτες και ειδικά στις γυναίκες, τους νέους και τους μετανάστες που υπάγονται στην κατηγορία αυτή. Αφού δεν καταφέρνουν να μαζέψουν 100 ένσημα, ας αρρωστήσουν κι ας σέρνονται στους δρόμους. Το κυβερνητικό σλόγκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά συνοψίζεται σε μια φράση: «Καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος».