Νομοσχέδιο ΕΣΥ / Αντί για σοβαρές αμοιβές προτρέπουν τους γιατρούς να βρουν και δεύτερη δουλειά

Με συνεχείς παραδοξολογίες και άστοχα παραδείγματα προσπάθησε να απαντήσει στις αιτιάσεις για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και ειδικά για την «είσοδο» ιδιωτών στο ΕΣΥ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Αποκάλυψε ωστόσο ποιος είναι ο πραγματικός, εμμονικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Είναι η μονιμότητα και η πλήρης, αποκλειστική απασχόληση. Αυτή που κάνει τα δημόσια νοσοκομεία να μπορούν να «χτίσουν» στην εμπειρία του προσωπικού τους, να εκπαιδεύσουν τους νέους γιατρούς με την μεταφορά τεχνογνωσίας στις ειδικότητες. Τελικά, να ξεπερνούν τα πανάκριβα ιδιωτικά νοσοκομεία σε ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών.

«Τι είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ και τι θέλουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Πλεύρης στη συνέχεια. «Σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή το να πηγαίνει ο ασθενής σε νοσοκομείο και να παίρνει τελείως δωρεάν δημόσια παροχή; Αν αυτή η δωρεάν δημόσια παροχή δίνεται από γιατρό που παράλληλα έχει ιδιωτικό ιατρείο γιατί επέλεξε να είναι ιδιώτης αλλά θέλει να μπει στο ΕΣΥ, αλλάζει κάτι στον χαρακτήρα; Αν αντίστοιχα δίνεται από έναν άνθρωπο που αντί να φύγει από το ΕΣΥ και να παραιτηθεί, επιλέγει μια φορά την εβδομάδα να κάνει και ιδιωτικό έργο, δεν αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας. Αντιθέτως, είμαστε στη φάση που λόγω απουσίας προσωπικού και γιατρών συνολικά στην Ευρώπη, κινδυνεύει συνολικά ο δημόσιος χαρακτήρας. Πώς; Αν φεύγουν γιατροί από το δημόσιο σύστημα, δεν λειτουργούν κλινικές ομαλά. Και μη λειτουργώντας οι κλινικές ομαλά, υποχρεώνεται ο πολίτης να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε», υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.

Κάπως έτσι, μεθοδεύεται συστηματικά η αύξηση της προσφοράς εργασίας για την ιδιωτική Υγεία, ώστε τελικά να μειώνονται οι αμοιβές που δίνουν οι κλινικάρχες. Προωθείται αντί της σοβαρής ενίσχυσης των δημόσιων δαπανών για την Υγεία και της αύξησης των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, μία πρόταση προς αυτούς να κάνουν και μια δεύτερη part-time δουλειά για να συμπληρώσουν εισόδημα. Τελικά, προτείνεται ένα δημόσιο σύστημα Υγείας όπου αντί το Δημόσιο να πληρώνει τους γιατρούς, αυτοί να πρέπει να ζήσουν «από την αγορά». Αλλά κατά τον κ. Πλεύρη, δεν θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ…

Προκειμένου να κρυφτεί η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φροντίσει να επιστρατεύσει τα κατάλληλα πρόσωπα, όπως είναι εμφανές από την αρχική περιγραφή του κ. Πλεύρη. «Έρχεται ένα νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που προέρχεται από το ΕΣΥ», όπως είπε, που «πονάει το ΕΣΥ». Η δισημία αυτής της τελευταίας φράσης είναι μάλλον εμφανής σε όσους, γιατρούς, προσωπικό και ασθενείς, ζουν την πραγματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια…