Νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά

Νομοσχέδιο που στόχο έχει να μειωθεί η ζήτηση και προσφορά των ναρκωτικών επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η άμεση διενέργεια (εντός 48 ωρών) τοξικολογικής εξέτασης των παραβατών του νόμου περί ναρκωτικών, με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο που εμφανίζεται σήμερα, να «ανακηρύσσονται» έμποροι ναρκωτικών ως εξαρτημένα άτομα. Με τις νέες ρυθμίσεις εξετάζονται προτάσεις για να μην τιμωρούνται άτομα που είναι εξαρτημένα από ουσίες, αλλά να τιμωρούνται αυστηρά οι έμποροι του θανάτου.

Σύμφωνα με ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη στο 33ο συνέδριο των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην εκλογική περιφέρειά του στον νομό Τρικάλων, το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται έχει στόχο να ελευθερωθούν τα καταστήματα κράτησης από παράνομες ουσίες, ενώ πρόκειται να επεκταθούν τα προγράμματα συμβουλευτικής απεξάρτησης καθώς και αποκατάστασης, ώστε να καλυφθούν σταδιακά όλοι οι εξαρτημένοι κρατούμενοι.

Επίσης, αναφέρθηκε στο κτιριακό πρόγραμμα των φυλακών, στον επικείμενο διορισμό 180 εξωτερικών φρουρών και νοσηλευτών, σε εκκρεμείς διαδικασίες για άλλες 375 θέσεις και για πρόβλεψη άλλων 820 θέσεων στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.