Νομοσχέδιο ΠΦΥ- Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων

Για πολιτικό εκνευρισμό κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, αλλά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεση τους, ενώ η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν.

«Ακόμη και η δειλή έξοδος στις αγορές στέφεται με επιτυχία, και αυτό είναι αποδομητικό στους ισχυρισμούς όσων μιλούσαν για κατάρρευση της οικονομίας της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενοι στις νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, τόσο ο Ανδρέας Ξανθός όσο και ο Παύλος Πολάκης έκαναν λόγο για ένα σημαντικό, κοινωνικά αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα.

«Αυτά τα δύο χρόνια κάναμε κρίσιμες παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και υπάρχει πλέον συγκεκριμένη, μετρήσιμη βελτίωση, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι για πρώτη φορά, όπως είπε, αποσυνδέθηκε το δικαίωμα στην περίθαλψη από την εργασία, και έτσι όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο κ. Ξανθός επιτέθηκε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ήταν συνειδητή πολιτική τους επιλογή να αναπτυχθεί και στην πρωτοβάθμια υγεία ο ιδιωτικός τομέας, και πρόσθεσε ότι συνέδεσαν την παρουσία τους με τη μαζική έξοδο 3.000 γιατρών από τη δημόσια υγεία.

«Γίνεται μια πολύ σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή στην πρωτοβάθμια υγεία» είπε ο κ. Ξανθός, που έδωσε έμφαση στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και στην ίδρυση του νοσοκομείου στην Κάρπαθο.

«Βάζουμε ξεκάθαρο πλαίσιο για τις μονάδες νοσηλείας. Μπαίνει τάξη στο τοπίο. Λύνουμε τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών με τις εφημερίες τις οποίες πληρώνουμε. Δίνουμε το δικαίωμα μετάταξης πριν συμπληρωθεί το χρονικό όριο», ανέφερε ο κ. Πολάκης και ανέφερε κατακλητικά: «Με αυτό το νομοσχέδιο αρχίζουμε να χτίζουμε. Με τα άλλα επουλώναμε τις πληγές. Με αυτό θα υπάρξει πλήρης ανάρρωση του ασθενή».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνονται βαθιές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, που είναι εξαιρετικά επιτακτικές για το δημόσιο σύστημα υγείας. «Στηρίζουμε το ΕΣΥ με πρόσθετη επιχορήγηση, με νοικοκύρεμα των δαπανών και με προσλήψεις που πιάνουν τόπο», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Με το νομοσχέδιο διαγράφονται, βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, τα χρέη των ανασφάλιστων πολιτών και αναβαθμίζεται το θέμα της μαιευτικής», επισήμανε μεταξύ άλλων ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ν.Δ.: Κρατικίστικο μοντέλο

Ο κ. Ξανθός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι «αυτό που παρουσιάζει ως σχέδιο, είναι ένα μη σύστημα ελεύθερης αγοράς και όποιος αντέξει».

«Για κρατικίστικο μοντέλο, που είναι χωρίς χρηματοδότηση για το μέλλον», έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ., Ιάσων Φωτήλας, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά τα πειράματα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης».

«Προκύπτει ζήτημα βιωσιμότητας του μοντέλου που προτείνετε για την πρωτοβάθμια υγεία. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι στα ΤΟΜΥ θα εργάζονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου για δυο χρόνια, άρα είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης, χωρίς μακρόπνοο σχέδιο, που αφορά μόνο το 30% των πολιτών», υποστήριξε.

«Όσο δεν υπάρχουν λεφτά δεν είναι μεταρρυθμίσεις, αλλά αριστερίστικες δηλώσεις. Χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα», επισήμανε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Σε επίπεδο διακηρύξεων μια χαρά είναι, αλλά στην πραγματικότητα μάς λέτε πως βρήκαμε λεφτά από τα ΕΣΠΑ για να κάνουμε προσλήψεις. Δεν λέτε όμως πού θα στεγαστούν οι νέες δομές. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα διορίσετε 3 χιλιάδες άτομα».

Αμφιβολίες ως προς την υλοποίηση των διατάξεων εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του Ποταμού Γιώργος Μαυρωτάς, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην έλλειψη γιατρών. «Κεντρικό ερώτημα η υλοποίηση. Υπάρχουν οι γιατροί για να καλύψουν τις βάρδιες;» σχολίασε.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν λέει κουβέντα για το πώς θα εξασφαλιστούν τα χρήματα γι’ αυτές τις μονάδες, ούτε ποιους πόρους θα αξιοποιήσει». Χαρακτήρισε πάντως «θετική και σημαντική» τη ρύθμιση για την οδοντιατρική κάλυψη γι’ όλους τους πολίτες.

ΚΚΕ: Ακρωτηριασμός της πρωτοβάθμιας υγείας

«Μετά τον καταιγισμό των αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση, προσπαθεί να κάνει το μαύρο-άσπρο. Αντιστρέφει την πραγματικότητα. Στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση ονομάζει “τομή” τον ακρωτηριασμό της πρωτοβάθμιας υγείας και τον περιορισμό της στις ευάλωτες ομάδες», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Στη συνέχεια σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Ξανθού και του κ. Λαμπρούλη με αφορμή τις κατηγορίες του τελευταίου ότι «το αφήγημα της κυβέρνησης για κοινωνική ασφάλιση γίνεται με ξένα κόλλυβα».

Η αντιπαράθεση ανάγκασε τον πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Μανιό να διακόψει για λίγο τη συνεδρίαση προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα. «Είναι ξένα κόλλυβα οι δημόσιοι πόροι: Η κουλτούρα της κοινωνικής ασφάλισης πού πάει κ. Λαμπρούλη;» σημείωσε ο κ. Ξανθός.

«Είπα ότι δεν βάζετε δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό προϋπολογισμό και όλες οι δαπάνες για το αφήγημα σας είναι από ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο το 30% των πολιτών αφορά. Είναι κοινωνική πολιτική αυτό; », αντέτεινε ο κ. Λαμπρούλης.

«Δεν κάναμε κουμπαρά με ανασφάλιστους;» επέμενε ο κ. Ξανθός για να πάρει την απάντηση ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι που οδηγεί σε ανασφάλιστους». «Είναι δημόσιοι πόροι οι ασφαλιστικές εισφορές», συνέχισε.

«Άρα καλύπτονται αυτές οι ανάγκες και οι ανασφάλιστοι από εκεί. Μην κοροϊδεύουμε…» επέμεινε ο κ. Λαμπρούλης.

«Από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουμε με αξιοπρέπεια τους ανασφάλιστους. Δεν λες αλήθεια όταν ισχυρίζεσαι ότι καλύπτουμε μόνο το ένα τρίτο των πολιτών», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ