Νομοσχέδιο ΥΥ

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας προς συζήτηση στη Βουλή (κλικ εδώ) περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ΕΟΔΥ (τον οποίο μετατρέπει εκ νέου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), το κάπνισμα, τα φάρμακα, τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΚΑΒ.
Ήδη σχολιάσαμε ορισμένες διατάξεις. Αξίζει όμως να σχολιαστούν και οι ρυθμίσεις που απουσιάζουν και τις οποίες η πολιτική ηγεσία είχε υποσχεθεί πως θα νομοθετούσε άμεσα.

Είχε υποσχεθεί ο κ. Κικίλιας στην ΕΙΝΑΠ πως θα συμπεριελάβει στο νομοσχέδιο ρύθμιση για τις βιαιοπραγίες στα Νοσοκομεία.
Άφαντη η διάταξη.
Είχε υποσχεθεί η ΝΔ, από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση και το επανέλαβε τώρα που έγινε κυβέρνηση, πως θα μειώσει έως καταργήσεως το clawback στους εργαστηριακούς γιατρούς.
Άφαντη κι αυτή η ρύθμιση.
Υποσχέθηκε ο κ. Κικίλιας πως θα καταθέσει ρύθμιση, ώστε οι κρίσεις για την πρόσληψη των γιατρών να γίνονται σε πέντε μήνες. Όχι μόνο δεν κατέθεσε τέτοια ρύθμιση, αλλά αρνείται να υπογράψει ήδη οριστικοποιημένες κρίσεις, επιστρατεύοντας σαθρά επιχειρήματα.

Δεν πρόκειται να αξιοποιήσουμε χαρακτηρισμούς που ο νυν υπουργός Υγείας εκτοξεύει κατά των προκατόχων του. Όμως η διάψευση τόσων πολλών υποσχέσεων σε τόσο λίγο διάστημα δεν προοιωνίζεται καλή θητεία στο υπουργείο Υγείας.

Υπάρχει όμως ενδεχόμενο ο κ. Κικίλιας να μας διαψεύσει ευχάριστα. Τώρα που «ρύθμισε» το ΚΕΘΕΑ και έμαθε να τακτοποιεί ζητήματα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, πιθανόν θα βολέψει τις παραπάνω εκκρεμότητες με τον ίδιο γρήγορο τρόπο. Ωστε να μην ταλαιπωρείται και η Βουλή με ψιλοπράγματα..