Νοσηλευτές σε ρόλο… γραφιάδων

Γυμνά από νοσηλευτικό προσωπικό κινδυνεύουν να μείνουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των αποσπάσεων νοσηλευτών σε θέσεις γραφείου άλλων υπηρεσιών

της Νικολέτας Μπούκα

Παρότι ο αριθμός των νοσηλευτών δεν επαρκεί έτσι κι αλλιώς και χρειάζεται ενίσχυση, η απόσπασή τους από τα νοσοκομεία σε θέσεις όπως στις πρώην ΔΥΠΕ, στη διεύθυνση Υγιεινής, στα γραφεία υποδοχής ασθενών ή ακόμη και στο γραφείο του… νομάρχη φαίνεται πως αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης, όπου, όπως καταγγέλλουν στη “Μ” οι νοσηλευτές, “τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μεθοδευμένες αποφάσεις του δ.σ. του νοσοκομείου, με τις οποίες εγκρίνονται μετατάξεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις νοσηλευτικού προσωπικού σε αλλότριες με το αντικείμενο θέσεις εντός και εκτός νοσοκομείου”.

Αφορμή για τις καταγγελίες των νοσηλευτών στάθηκε το τελευταίο περιστατικό με μία νοσηλεύτρια ΔΕ, η οποία πήρε το πτυχίο της από το ΤΕΙ Νοσηλευτικής και ζήτησε τη μετάταξή της σε θέση ΤΕ διοικητικού-λογιστικού, κάτι που τελικά εγκρίθηκε από το δ.σ. του νοσοκομείου.

“Η εγκύκλιος (αρ. πρωτ. Υ10β/Γ.Π.οικ.32820) του υπουργείου Υγείας, η οποία απαγορεύει τις μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού σε αλλότριες θέσεις, αν και είναι παλαιότερη, ωστόσο παραμένει επίκαιρη. Εκτός εάν η διεύθυνση του νοσοκομείου πιστεύει ότι η νοσηλευτική υπηρεσία δεν έχει ελλείψεις σε προσωπικό, οπότε γιατί ζητάει την πλήρωση κενών θέσεων από το υπουργείο;”, επισημαίνουν οι νοσηλευτές του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων. ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παράλληλα, καταγγέλλουν την αποδυνάμωση του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της νοσηλευτικής υπηρεσίας με αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς και αίσθημα άδικης και άνισης μεταχείρισης μεταξύ του προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναγκάζονται να καλύπτουν πολλές βάρδιες, συνήθως υπάρχει ένας νοσηλευτής σε απογευματινά και βραδινά ωράρια σε κλινικές με δύσκολα περιστατικά, όπως μηνιγγίτιδες και εγκεφαλίτιδες, με εφημερίες σε καθημερινή βάση.

“Καταγγέλλουμε τη νοοτροπία του βολέματος και την πρακτική τού ο έχων μέσον δικαιώνεται, που μας επιβάλλεται, η οποία απαξιώνει το επάγγελμά μας και μειώνει τις προσωπικότητές μας. Ζητάμε την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και όχι την απαξίωσή του, την επανεξέταση όλων αυτών των αποφάσεων και την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων λειτουργίας του οργανισμού για όλους”, τονίζουν οι νοσηλευτές. 

Ωστόσο, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από τα οποία μετακινούνται νοσηλευτές για να πάνε σε θέσεις…γραφείου.

“Η κατάσταση που επικρατεί είναι απαράδεκτη. Μόνο από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν τρεις νοσηλευτές, οι οποίοι αποσπάστηκαν στη διεύθυνση Υγιεινής. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να παταχθεί. Δυστυχώς, παρά τις δεσμεύσεις των εκάστοτε υπουργών Υγείας ότι όλοι οι αποσπασμένοι σε αλλότριες θέσεις θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Την ίδια στιγμή που κάποιοι βρίσκουν τρόπους που αντιβαίνουν την κοινή λογική για να μετακινούν προσωπικό από τα νοσοκομεία, τα νοσηλευτικά ιδρύματα μέρα με τη μέρα βουλιάζουν”, τονίζει στη “Μ” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας νοσηλευτικού προσωπικού(ΠΑΣΟΝΟΠ) Ρίζος Ριζόπουλος.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Τηλέμαχος Πατινέας αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 20 νοσηλευτές που είναι αποσπασμένοι στις δύο υγειονομικές περιφέρειες Μακεδονίας και Μακεδονίας-Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Δ. Βαρτζόπουλος Δεν υπάρχουν αποσπασμένοι νοσηλευτές
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν 20 αποσπασμένοι νοσηλευτές στις δύο υγειονομικές περιφέρειες στην Θεσσαλονίκη, παρά μόνο δύο ή ίσως τρεις, οι οποίοι κάνουν δουλειά που άπτεται των καθηκόντων τους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων, ο κ. Βαρτζόπουλος επισημαίνει ότι η μετάταξη της συγκεκριμένης νοσηλεύτριας σε αλλότριο κλάδο εργασίας, αν και έχει εγκριθεί από το δ.σ. του νοσοκομείου, δεν σημαίνει ότι έχει γίνει, διότι πρέπει πρώτα να περάσει από την αρμόδια 3η ΥΠΕ Μακεδονίας. 

“Οι μετατάξεις από το ΕΣΥ σε άλλες υπηρεσίες διαφορετικού κλάδου γίνονται σπάνια και μόνο εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας. Επίσης επιτρέπονται οι μετατάξεις νοσηλευτών από το ΕΣΥ σε συναφείς υπηρεσίες, όπως η διεύθυνση Υγιεινής, όπου οι νοσηλευτές αναλαμβάνουν καθήκοντα σε υγειονομικές επιτροπές για συγκεκριμένη δουλειά και ορισμένο χρόνο”, εξηγεί ο κ. Βαρτζόπουλος