Νοσηλεία στα ράντσα του 9ου ορόφου

 

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

 

Οι διάδρομοι και τα γραφεία στον «Ευαγγελισμό» έχουν καταληφθεί από πτυσσόμενα κρεβάτια ασθενών.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, πλήρως αντιφατικοί μεταξύ τους, συνυπάρχουν στον 9ο όροφο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται ο Χρ. Ζαχόπουλος.

*Από τη μία η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπου βρίσκεται ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού είναι σύγχρονη (φτιάχτηκε το 2004), έστω και αν τα μισά κρεβάτια είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Οι διάδρομοι είναι άδειοι, οι γιατροί στα γραφεία τους και οι νοσηλεύτριες στις θέσεις τους.

*Στην άλλη πλευρά του ορόφου, όπου στεγάζεται η ψυχιατρική κλινική, οι συνθήκες είναι σχεδόν μεσαιωνικές, αφού πρόκειται για το… βασίλειο του ράντσου. Οι διάδρομοι είναι μονίμως κατειλημμένοι από πτυσσόμενα κρεβάτια στα οποία φιλοξενούνται ασθενείς με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.

Ράντσα… παντού

 

Τα ράντσα έχουν… εισχωρήσει ακόμη και στα γραφεία των γιατρών. Το ιατρικό προσωπικό υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την εστία του για χάρη των αρρώστων.

Ο χώρος, άλλωστε, είναι ασφυκτικά περιορισμένος και στο διάδρομο δεν έχει μείνει σπιθαμή άδεια για να τοποθετηθούν προχείρως οι άρρωστοι. Λύση άλλη δεν υπήρχε, με συνέπεια να γίνει ό,τι δεν έχει γίνει ποτέ σε δημόσιο νοσοκομείο… μάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ασθενείς πετιούνται σε όποιον χώρο βρεθεί, με απροσδιόριστες τις δυνατότητες αποθεραπείας τους.

*Συνολικά η κλινική διαθέτει 20 κρεβάτια, τα οποία όμως δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες. Πριν λίγες μέρες καταγράψαμε 27 πτυσσόμενα κρεβάτια να «κοσμούν» την κλινική ενώ τα τελευταία 24ωρα αυτά έχουν «περιοριστεί» σε 18.

Η εικόνα, όμως, αυτή δεν είναι νέα: «Ο “Ευαγγελισμός” έχει δεχθεί το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας μετά το 1999 οπότε ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας έθεσε εκτός λειτουργίας για λίγο καιρό το Δαφνί. Ωστόσο ακόμη και σήμερα δεν λειτουργεί πλήρως εξαιτίας των χώρων που δεν έχουν ανακατασκευασθεί ενώ και το προσωπικό είναι περιορισμένο», εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» γιατρός Ηλ. Σιώρας.

 

Προβλήματα παρουσιάζει και το «Δρομοκαΐτειο», με κενές θέσεις εργαζομένων, με συνέπεια τα περιστατικά των ψυχιατρικά πασχόντων να μετακυλίονται σε νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός», το «Γενικό Κρατικό» ή το «Αγία Ολγα».

*Οσο για τις εφημερίες, αυτές καθορίζονται αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας, χωρίς να υπάρχει γνώση της διοίκησης του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα η κατανομή των ημερών να είναι ανορθόδοξη και χωρίς να υπολογίζεται η πληρότητα των θαλάμων.

Δύσκολα περιστατικά

Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι σχεδόν το 50% με 55% των ασθενών που νοσηλεύονται στην ψυχιατρική κλινική του «Ευαγγελισμού» εισάγονται στο νοσοκομείο με εντολή εισαγγελέα, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται ειδική μέριμνα, καθώς μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και επικίνδυνη συμπεριφορά.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί εάν, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό, είχαν δημιουργηθεί ψυχιατρικές κλινικές και σε άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όπου θα μπορούσαν να κατανεμηθούν τα περιστατικά αυτού του είδους.

 

*Οπως λέει ο Ηλ. Σιώρας: «Ο Ερυθρός, το Ασκληπιείο και το Αττικόν για παράδειγμα έπρεπε να έχουν ψυχιατρικές κλινικές και θα πρόσθεταν στο σύστημα περίπου 60 κρεβάτια. Ομως, όλο το ψυχιατρικό σύστημα και ιδιαιτέρως η αποσυλοποίηση ναυάγησαν λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης».

*Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί δυσλειτουργίες και στα χειρουργεία του «Ευαγγελισμού». Τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν οι επεμβάσεις στα 14 χειρουργικά τραπέζια που υπάρχουν, από 14.500 ετησίως σε 12.500. Αλλωστε υπάρχουν 15 με 20 κενές θέσεις προσωπικού μόνο στον χειρουργικό τομέα, ο οποίος εξυπηρετείται μόνο με 35 άτομα.

Οι 1.330 κενές θέσεις

Συνολικά στον «Ευαγγελισμό» σήμερα υπάρχουν… 1.330 κενές οργανικές θέσεις, αριθμός ρεκόρ. Υπηρετούν περί τα 2.600 άτομα συν 350 εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται μέσω εταιρειών στη σίτιση, τη φρούρηση και την καθαριότητα.

*Η νέα διοίκηση του νοσοκομείου υποσχέθηκε ότι «σύντομα» θα προσληφθούν ακόμη 190 άτομα. Ο αριθμός αυτός δεν θα καλύψει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες, αφού μόνο τον περασμένο Οκτώβριο υπέβαλαν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση 140, χωρίς να υπολογισθούν οι μετατάξεις και οι υπόλοιπες αποχωρήσεις (εξαιτίας τοκετού, ασθένειας κ.λπ.).