Νοσηλεία υψηλού κινδύνου

 

Φόβοι για λοιμώξεις στους ασθενείς που στοιβάζονται στο Ρίο. Σε 6-7 μήνες θα τελειώσουν τα έργα αποκατάστασης του «Αγιος Ανδρέας» από τις ζημιές του σεισμού του Ιουνίου

Από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και μικρόβια κινδυνεύουν ασθενείς, επισκέπτες και προσωπικό του Περιφερειακού πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας.

Ο σεισμός του περασμένου Ιουνίου έθεσε εκτός λειτουργίας το δεύτερο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης και έτσι εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται καθημερινά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, το όποιο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσων ασθενών.

Το κρατικό νοσοκομείο της Πάτρας «Ο Αγιος Ανδρέας», όπως εκτιμά η διοίκησή του, θα μείνει για αρκετούς μήνες ακόμη κλειστό, αφού οι εργασίες για την αντισεισμική θωράκιση θα καθυστερήσουν την παράδοσή του.

Μελέτες

Το νοσοκομείο υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό του περασμένου Ιουνίου και από τότε όλες οι υπηρεσίες του είναι εκτός λειτουργίας, ενώ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, «οι μελέτες κατέδειξαν ότι η στατικότατα του κτιρίου χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής» και προσέθεσε ότι θα απαιτηθεί χρόνος περίπου 6-7 μηνών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Στο μεταξύ εντός των ημερών αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεστούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει έντονα το υπουργείο Υγείας, αφού η κατάσταση με τη συστέγαση των δυο νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην Πάτρα έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Στο Περιφερειακό πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας οι ασθενείς στοιβάζονται στις κλινικές, ενώ τα ράντζα έχουν καλύψει ακόμα και τους διαδρόμους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πάντες από την ανάπτυξη μικροβίων και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όπως έγινε με δύο νεογνά, τα οποία τώρα νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Παίδων.

Από τους αρμόδιους εξετάζεται το ενδεχόμενο ενοικίασης ιδιωτικών κλινικών για τη στέγαση των κλινικών του νοσοκομείου «Ο Αγιος Ανδρέας».

Η παράδοση

Η αρχική ημερομηνία παράδοσης του νοσοκομείου είχε οριστεί από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 30 Αυγούστου.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Βασίλης Κωνσταντόπουλος είχε δηλώσει επίσημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο, τον περασμένο Ιούλιο, ότι το ΓΚΝΠ θα παραδοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν έγινε.

Η κατάσταση αυτή είναι σοβαρή διότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους της Πάτρας, αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να καταφύγουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας.