Νοσοκο…μείον 500 εκατ. €

Αντιμέτωπο με τον χρόνο είναι πλέον το υπουργείο Υγείας, αφού καλείται εντός τεσσάρων μηνών να επιτύχει περιστολή των δαπανών των νοσοκομείων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα οφείλει να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να εισπραχθούν οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Σε συνάντηση που είχε χθες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Νίκος Πολύζος με τους ελεγκτές της Τρόικας παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η υπουργός παρουσίασε τα προβλεπόμενα μέτρα για την εύρεση πόρων ενώ επεσήμανε ότι ήδη έχουν περιοριστεί οι δαπάνες των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον μήνα Ιούνιο επετεύχθη μείωση των δαπανών για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό και χημικά αντιδραστήρια κατά 17%.

«Συνεχίζουμε εντατικά και επιταχύνουμε» δήλωσε ο κ. Πολύζος, ο οποίος, σχολιάζοντας την πορεία της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, παραδέχτηκε ότι «το υπουργείο έχει μπροστά του ένα δύσκολο τετράμηνο».

Ο γενικός γραμματέας επεσήμανε πως η μισθοδοσία των νοσοκομείων αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά τους έξοδα ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ, ενώ στόχος του υπουργείου είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους στα περίπου 2,7 δισ. ευρώ και η είσπραξη των απαιτήσεων των νοσοκομείων, κάτι που υπολογίζεται ότι θα φέρει στα ταμεία περίπου 2,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ως προς την οργάνωση των οικονομικών στοιχείων των νοσοκομείων, για τα οποία έχει γίνει αρκετός λόγος, ο κ. Πολύζος διευκρίνισε ότι στο γραφείο του έχουν εγκατασταθεί δύο ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι σε συνεργασία με τους ορκωτούς λογιστές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ελέγχουν τα οικονομικά των νοσοκομείων, ενώ έχουν ήδη επισκεφθεί τον Ευαγγελισμό, το Αττικόν και το Γεννηματάς.

 

Μηνιαίος έλεγχος
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν απαιτείται τοποθέτηση ορκωτών λογιστών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς οι διοικητές των νοσοκομείων υπόκεινται σε μηνιαίο έλεγχο και είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αναλυτικές μηνιαίες εκθέσεις για την οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων.

Το υπουργείο Υγείας στοχεύει ως το τέλος Αυγούστου να έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να επιτευχθούν οι φθηνότερες τιμές σε Ελλάδα και Ευρώπη για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Ο στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να πραγματοποιηθούν επτά διαγωνισμοί ύψους 400-500 εκατομμυρίων ευρώ.