Νοσοκομεία χωρίς φάρμακα με το νέο σύστημα προμηθειών

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Νοσοκομεία χωρίς φάρμακα με το νέο σύστημα προμηθειών

    Όταν η Κυβέρνηση επέβαλλε μία κεντρική επιτροπή να αποφασίζει για τις προμήθειες των Νοσοκομείων, παρά τις ενστάσεις όλων των φορέων της Υγείας, προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή της με την υπόσχεση ότι έτσι θα περιοριστεί η σπατάλη αλλά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Τελικά όμως το μόνο που περιορίστηκε ήταν οι αγορές υλικών για τα νοσοκομεία. Ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα, όπως είναι τα ράμματα και οι βελόνες.

    Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης, στην οποία απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου αμφισβήτησε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Παραδέχτηκε ότι το νέο καθεστώς για τις προμήθειες δημιούργησε προβλήματα, τα οποία όμως χαρακτήρισε προβλήματα προσαρμογής.

    Η Ερώτηση του κ. Λεβέντη αναφερόταν ονομαστικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο, σαν παράδειγμα νοσοκομείου που έχει παραλύσει από την εφαρμογή του νέου συστήματος για τις προμήθειες. Ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι το Θριάσιο δεν αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.

    Ο κ. Λεβέντης παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία της κεντρικής Επιτροπής για τις Προμήθειες των νοσοκομείων, με όλα τα νοσοκομεία της χώρας να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα χάος από χαρτομάνι στο ένα και μοναδικό φαξ της Επιτροπής, ενώ η μία και μοναδική Υπάλληλος που το διαχειρίζεται αδυνατεί να προωθήσει τα χιλιάδες αιτήματα που φτάνουν καθημερινά.

    Η πιο εξωφρενική περίπτωση συνέβη αυτές τις μέρες σε Ολλανδό τουρίστα, ο οποίος είχε την ατυχία να σπάσει το χέρι του. Αφού τον περιέθαλψαν οι γιατροί ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ, τον έστειλαν να αγοράσει νάρθηκα στο διπλανό φαρμακείο, καθώς το νοσοκομείο δεν είχε κανένα νάρθηκα διαθέσιμο, συνεπεία του νέου συστήματος για τις προμήθειες.

    Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να περιμένουν την επιτροπή να τους αποδώσει τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζονται προκειμένου να περιθάλψουν τους ασθενείς τους. Ιδίως στα επείγοντα περιστατικά, που ακόμα και το είδος ραμμάτων που θα χρησιμοποιηθούν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Το σύστημα που επέβαλλε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι άκρως επικίνδυνο, παρά τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Υπουργείου, που δεν πείθουν κανένα.

    20/10/2008