Νοσοκομεία χωρίς βαμβάκι!

Μπλεγμένο κουβάρι χαρακτήρισε την κατάσταση στην Υγεία ο Αν. Λοβέρδος, μετά την ενημέρωση που είχε από το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο ΕΣΥ.

Μεγάλες ελλείψεις υλικού εξακολουθούν να παρατηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία. «Στην προχθεσινή εφημερία του νοσοκομείου, αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε βαμβάκι από το γειτονικό σούπερ – μάρκετ», τόνισε χθες στον υπουργό Υγείας η εντατικολόγος του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Μαριλία Πασαδιώτη. Ανάλογα προβλήματα ισχύουν και σε άλλα νοσοκομεία, ενώ ορισμένα «δανείζονται» φίλτρα αιμοκάθαρσης από γειτονικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημερώθηκε χθες για τα προβλήματα των νοσοκομείων, αλλά και των ιδιωτών γιατρών, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τα προεδρεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). «Είναι εύλογη η απορία πώς τα καταφέρατε να μπλέξετε έτσι τα πράγματα στην Υγεία, σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο», σχολίασε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει: «Είναι ένα μπλεγμένο κουβάρι και είναι πολύ δύσκολο να βρεις την άκρη του».Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνονται αύριο οι επαφές του με τους συναρμόδιους υπουργούς και τον Γιάννη Ραγκούση και από την επόμενη μέρα θα αρχίσει η φάση εφαρμογής των πολιτικών του.

 

Οι ευθύνες
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Εμμανουήλ Καλοκαιρινός απάντησε ότι οι γιατροί είναι συνυπεύθυνοι, αλλά όχι υπεύθυνοι για το «κουβάρι» στην Υγεία, με την πολιτεία να έχει σημαντικό κομμάτι της ευθύνης.Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε τον υπουργό ότι ο πρόσφατος νόμος για τις εφημερίες των νοσοκομείων είναι ανεφάρμοστος. Τα νοσοκομεία -είπαν- έχουν αυξημένη προσέλευση κατά 25% και την ίδια ώρα δεν επαρκούν τα κονδύλια για τις εφημερίες.Ο γραμματέας του ΠΙΣ Κ. Αλεξανδρόπουλος ανέφερε ότι το ΕΣΥ διαθέτει 34.000 θέσεις νοσηλείας, οι οποίες εξυπηρετούνται από μόλις 23.000 γιατρούς και 38.000 νοσηλευτές. Το Ψυχιατρικό του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» -είπε- έχει διαρκώς 20 έως 25 ράντζα και ο μεγάλος φόρτος εργασίας διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας.

 

Εξόφληση χρεών ΟΠΑΔ
120 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς
Ξεκινάει από σήμερα η εξόφληση των φαρμακοποιών από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες ότι η διοίκηση του ΟΠΑΔ θα διαθέσει άμεσα 120 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς έως και τον περασμένο Μάρτιο. Ο κ. Λοβέρδος θα έχει απόψε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία θα συζητηθεί και η διευθέτηση του υπόλοιπου χρέους του ΟΠΑΔ.Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, του επεσήμανε ότι ο ΟΠΑΔ οφείλει και στους συμβεβλημένους γιατρούς από τον Ιούλιο του 2009!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ  
dkarag@pegasus.gr