ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Επισχέσεων… συνέχεια

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τα χρήματα που τους οφείλονται από τις δεδουλευμένες εφημερίες των τελευταίων δύο μηνών είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας.

Η χθεσινή συνάντηση που είχαν με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απέβη άκαρπη, καθώς οι γιατροί δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις της υπουργού. Μάλιστα, όπως τόνισαν, σε περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία της χώρας οι γιατροί δεν έχουν καν πληρωθεί για τις εφημερίες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2009, παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας.

Συνεπώς, οι επισχέσεις εργασίας θα συνεχιστούν, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων εξετάσεων και χειρουργείων.

Ειδικότερα, χθες η κ. Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) τη δέσμευση της πολιτείας για πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Όπως εξήγησε, “το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει την πληρωμή για τις εφημερίες αυτών των μηνών. Βρισκόμαστε εντός του κανονικού χρόνου για την πληρωμή και σύμφωνα με τις κανονικές διαδικασίες, τις οποίες εμείς θα κοιτάξουμε να επιταχυνθούν και πιστεύω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα θα έχουν φτάσει πλέον για πληρωμή στα νοσοκομεία”.

Νέα συνεδρίαση
΄Από την πλευρά του, ο προεδρεύων της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε στη “Μ” ότι η υπουργός δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς και πρόσθεσε ότι αν κάποιες ενώσεις δουν ότι παίρνουν χρήματα, μπορούν να λάβουν οι ίδιες απόφαση για διακοπή των επισχέσεων.

Πάντως στις 14 Απριλίου οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεδριάσουν και πάλι προκειμένου να εκτιμήσουν τις όποιες εξελίξεις, ενώ τονίζουν ότι αν ως τον Μάιο δεν έχει εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση που είχε υπογραφεί επί Αβραμόπουλου, τότε θα ξεσπάσει “πόλεμος” στα νοσοκομεία. Επίσης, ξεκαθαρίζουν ότι θα καταθέσουν μηνύσεις σε βάρος διοικητών, σε περίπτωση που τυχόν προχωρήσουν σε περικοπή των ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών.

Στο μεταξύ, με επιστολή του στην υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί να σταματήσει ο υποβιβασμός του έργου των νοσοκομειακών γιατρών και η απαξίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών του ΕΣΥ.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ