Νοσοκομεία και «νοσοκομειάκια»

Τoυ Λυκούργου Λιαρόπουλου
Η δημόσια νοσοκομειακή υποδομή στην Αθήνα χρειάζεται άμεση αναβάθμιση για να γίνει λειτουργική. Αυτό σημαίνει συγχωνεύσεις μονάδων, όπως τα νοσοκομεία «Πατησίων» και «Παμμακάριστος», συλλειτουργία, όπως τα δύο νοσοκομεία Παίδων, το «Έλενας» με το «Σπηλιοπούλειο» και το «Ελπίς» με το «¶γιος Σάββας».
Χρειάζεται αναπροσανατολισμός άλλων, όπως της «Πολυκλινικής» και μεταστέγαση ορισμένων, όπως του «Ιπποκράτειου», με υποδομές τόσο παλιές και απαξιωμένες που είναι επικίνδυνες και απίστευτα αντιοικονομικές. Για όλα, πλην «Ευαγγελισμού», που απαιτεί προσοχή και μελέτη, υποβάλαμε επεξεργασμένες προτάσεις στο υπουργείο Υγείας από το Α΄ ΠΕΣΥ Αττικής το 2002 και 2003. Τότε δεν… προκάναμε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Πάντως, με υποδομές σαν τις σημερινές, με «νοσοκομειάκια» που υποκρίνονται τα νοσοκομεία, με σπατάλη σε διπλές διοικήσεις και υπηρεσίες, δεν αναπτύσσουμε αυτά που δουλεύουν σωστά και επιβαρύνουμε τον φορολογούμενο σπρώχνοντάς τον, ταυτόχρονα, προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην Ελλάδα θέλουμε τα μισά- αλλά καλά- κρατικά νοσοκομεία και τη διπλή κοινή λογική για να τα λειτουργήσουμε.
Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών