Νοσοκομεία κάτω από το όριο ασφαλείας

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

«Νέκρωσαν» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας. Με τα… κιάλια βλέπουν τους γιατρούς οι ασθενείς, θύματα της τραγικής κατάστασης εξαιτίας των επισχέσεων εργασίας και των ελλείψεων.

«Οι ζωές των ασθενών κινδυνεύουν. Τα επείγοντα περιστατικά μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη, αφού πολλές ειδικότητες δεν υπάρχουν! Οι διακομιδές γίνονται με δυσκολία, καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν. Νευρολόγος δεν εφημερεύει σε καθημερινή βάση. Οταν ένας πολίτης παθαίνει εγκεφαλικό, καλείται ιδιώτης νευρολόγος! Στα εξωτερικά ιατρεία υπάρχει ‘νέκρα’. Το νοσοκομείο είναι κλειστό για τακτικά περιστατικά. Ολα ακυρώνονται. Η κατάσταση είναι χάλια και θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο», δηλώνει ο εκπρόσωπος των γιατρών στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Γιαννιτσών, Αμπετ Αλατζάτζ.

Οι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας –όπως στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα- διεκδικώντας τα δεδουλευμένα εφημεριών ακόμη και από το… 2008! «Στη Μαιευτική, η μία εκ των τριών γιατρών κάνει 22 εφημερίες το μήνα χωρίς να πληρώνεται και παρά το πλαφόν, διότι υπάρχει ανάγκη! Η μία γιατρός θα συνταξιοδοτηθεί σε λίγους μήνες, ενώ η κάλυψη των θέσεων καθυστερεί. Στην Ψυχιατρική ο ένας από τους τρεις γιατρούς κάνει 14 εφημερίες! Ασθενείς και θύματα τροχαίων που χρειάζεται να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη κινδυνεύουν διότι το ΕΚΑΒ διαθέτει μόνο ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια για… 70.000 κατοίκους. Δεν είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να είναι κλειστά για 100 εκατ. ευρώ και να μην ενισχύονται την ώρα που οι ασθενείς δεν έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα και στρέφονται στη δημόσια υγεία», τονίζει ο κ. Αλατζάτζ.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν τα περισσότερα νοσοκομεία. «Αν δε βρισκόμαστε σε επίσχεση, μετά τις 12 Απριλίου -οπότε θα εξαντληθεί το πρόγραμμα εφημεριών- το νοσοκομείο θα… κλείσει. Ενημερώσαμε την Εισαγγελία, το δήμο και τη νομαρχία. Το ενδεχόμενο θα συζητηθεί σε συνέλευση στα μέσα Απριλίου», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Βογιατζής. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης των κλινικών έχει ενταθεί το φαινόμενο «φυγής» έκτακτων περιστατικών από νοσοκομεία της περιφέρειας προς τη Θεσσαλονίκη. Οριακή είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη. Οπως σημειώνει η γενική γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα, οι γιατροί εμμένουν στα «ασφαλή» προγράμματα εφημεριών, που είναι στο όριο της ασφάλειας λειτουργίας της εφημερίας, έως και κάτω από αυτό: «Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο για άλλες περικοπές».

ΙΣΘ: Μην «πυροβολείτε» τους γιατρούς

Στο μεταξύ, σαφές μήνυμα προς την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έστειλε με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). «Μην επιτρέπετε να ‘πυροβολούν’ τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Μην επιτρέπετε να υποβιβάζουν το έργο τους. Να απαξιώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ. Ας αφουγκραστούν πιο προσεκτικά την κόπωση των γιατρών των νοσοκομείων από ένα χιλιοπαιγμένο έργο, αναμασώντας, κάθε φορά που δε διορθώνονται τα ‘κακώς κείμενα’, λέξεις όπως ‘φακελάκηδες’, ‘υψηλόμισθοι’ κ.λπ.», αναφέρεται στην επιστολή. Ο ΙΣΘ ζητά να αυξηθούν τα κονδύλια για τις εφημερίες του 2010 καθώς δε «βγαίνουν οι εφημερίες», να υλοποιηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας και να πληρωθούν οι εφημερίες. «Προκαλούμε κάποιον από τους εμπνευσμένους οικονομολόγους του υπουργείου Οικονομικών να έρθει κοντά σ’ έναν εφημερεύοντα γιατρό να δει την αγωνία του, το ρυθμό της καρδιάς του, όταν υποδέχεται τα τροχαία, τα καρδιακά επεισόδια, τη μηνιγγίτιδα, τους πυρετικούς σπασμούς κ.λπ.)», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Νικολαΐδης.