Νοσοκομεία μένουν χωρίς εφημερεύοντες

Αιτία, η απόφαση εφαρμογής του νομικού πλαισίου απ’ τους γιατρούς

Tης Πεννυς Mπουλουτζα

Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς μένουν πολλά νοσοκομεία της χώρας. Αιτία είναι η απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ως αντίδραση στους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας στο θέμα της κλαδικής συμφωνίας. Οι γιατροί κατηγορούν την κυβέρνηση για εξαπάτηση, αφού το κείμενο που περιέχεται στο νομοσχέδιο -και με το οποίο το υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί ότι θα κυρώσει στη Βουλή τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας- απέχει από αυτό που υπεγράφη μεταξύ γιατρών και υπουργείου. Ετσι, ήδη από χθες νευραλγικά τμήματα νοσοκομείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών έχουν δυσκολία στο να εφημερεύσουν, αφού οι γιατροί τους, τηρώντας πιστά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εφαρμόζουν προγράμματα εφημεριών με βάση το 48ωρο και το 56ωρο εβδομαδιαίας εργασίας. Πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι γιατροί -κυρίως νοσοκομείων της περιφέρειας- έχουν ήδη εξαντλήσει ή εξαντλούν τον επιτρεπόμενο αριθμό εφημεριών. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του νοσοκομείου Κοργιαλένειο Μπενάκειο, το ακτινολογικό τμήμα του οποίου χθες κλήθηκε να εφημερεύσει μόνο με τον διευθυντή του και ειδικευόμενους, αφού οι επιμελητές γιατροί του τμήματος είχαν συμπληρώσει τις εφημερίες που επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Μάλιστα, η γενική συνέλευση των γιατρών του ιδρύματος προειδοποίησε ότι αντίστοιχο πρόβλημα θα προκύψει τις επόμενες ημέρες και με άλλα τμήματα του νοσοκομείου.

Εντονότερο πρόβλημα αντιμετώπισε χθες το νοσοκομείο Αγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, τα τμήματα του οποίου -πλην του Ορθοπεδικού- είχαν «ξεμείνει» από εφημερεύοντες γιατρούς, αφού το ιατρικό προσωπικό είχε συμπληρώσει τον επιτρεπόμενο αριθμό εφημεριών. Το νοσοκομείο νωρίς το απόγευμα δεν δεχόταν επείγοντα περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ.

Αποτέλεσμα ήταν το Δ.Σ. του νοσοκομείου να ψηφίσει κατά πλειοψηφία πρόγραμμα εφημερευόντων γιατρών, το οποίο και κοινοποιήθηκε στις κλινικές ώστε να κληθούν οι γιατροί να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο. Πάντως, το υπουργείο Υγείας έχει καλέσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να «βγουν» κανονικά τα προγράμματα εφημεριών.

Κάλυψη από Ομοσπονδία

Από σήμερα, το πρόβλημα στις εφημερίες των νοσοκομείων αναμένεται να γίνει ακόμα εντονότερο και να επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, αφού όλο και περισσότερες Ενώσεις γιατρών αποφασίζουν να εφαρμόσουν πιστά το 48ωρο/56ωρο, εβδομαδιαίας εργασίας. Οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία πραγματοποιούνται με την κάλυψη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) η οποία, στη βάση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, καλεί τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών να εφαρμόσουν προγράμματα εφημεριών στη βάση του υπάρχοντος Εθνικού Δικαίου, απαιτώντας την άμεση κύρωση από τη Βουλή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης όπως υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου -που συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής- δεν κατοχυρώνει την ετήσια διάρκεια της σύμβασης και δεν υπάρχει αναφορά στις 4.500 προσλήψεις γιατρών, όπως στο αρχικό κείμενο.

Οπως κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Στάθης Τσούκαλος, η κυβέρνηση δεν τηρεί την υπογραφή της και τη δέσμευσή της απέναντι στους 23.000 γιατρούς του ΕΣΥ. «Αισθανόμαστε βαθιά πίκρα και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση μας έχει προσβάλει», τόνισε προσθέτοντας ότι οι χειρισμοί αυτοί μπορεί να οδηγήσουν στο να κλείσουν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας αν όχι και όλα.