Νοσοκομεία στα πρόθυρα διάλυσης

Το Αττικόν και το Νικαίας υπολειτουργούν λόγω τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

 

Σ ε οριακή κατάσταση βρίσκεται η λειτουργία των Νοσοκομείων Αττικόν και Νικαίας. Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και η μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς ξεχείλισαν το ποτήρι. Οι εργαζόμενοι έχασαν την υπομονή τους και δηλώνουν αποφασισμένοι όχι μόνο να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και να κατεβάσουν τα ρολά χειρουργείων και ορισμένων ιατρείων.

Ειδικότερα, γιατροί και εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν κάνουν σήμερα στάσεις εργασίας (οι εργαζόμενοι από τις 8 π.μ. ως τις 10 π.μ. και οι γιατροί από τις 10 π.μ. ως τις 2 μ.μ.). Η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και προγραμματισμένων χειρουργείων έχει ανασταλεί επ΄ αόριστον και δεν προγραμματίζονται εισαγωγές ασθενών. Εν ολίγοις εξυπηρετούνται καθημερινά τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Επίσης οι γιατροί δηλώνουν ότι έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο του ταμείου των εξωτερικών ιατρείων και του γραφείου κίνησης ασθενών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι γιατροί, συνολικά υπάρχουν 407 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. «Παρά τις εξαγγελίες για μαζικές προσλήψεις, κατά τη διάρκεια του 2008 οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις, συγκεκριμένα κατά 25 άτομα» επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Οι εκπρόσωποι των γιατρών τονίζουν ότι σε τακτική βάση λειτουργούν μόνο πέντε από τα δεκατέσσερα χειρουργικά τραπέζια του κεντρικού κόμβου (τα υπόλοιπα είναι κλειστά) και ότι στα τμήματα όπου νοσηλεύονται 30-34 ασθενείς τη φροντίδα παρέχουν δύο ή, αρκετές φορές, μία νοσηλεύτρια.

Οι γιατροί επαναφέρουν και το θέμα των εφημεριών. Οπως δηλώνουν, παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες των μηνών Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2008. Το υπόλοιπο προσωπικό επίσης δεν έχει λάβει δεδουλευμένες υπερωρίες από τον Ιούνιο 2008.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι γιατροί του Νοσοκομείου Νικαίας, οι οποίοι χαρακτηρίζουν επικίνδυνη τη λειτουργία των χειρουργείων λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Για τον λόγο αυτόν οι υπεύθυνοι του χειρουργικού τομέα αποφάσισαν να εισηγηθούν στη διοίκηση το οριστικό κλείσιμο των χειρουργείων στις 20 Οκτωβρίου. «Αφήνουμε ένα περιθώριο ολίγων ημερών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα προγραμματισμένα περιστατικά» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο νευροχειρουργός και εκπρόσωπος των γιατρών στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου κ. Π. Παπανικολάου.

Εξαιτίας των ελλείψεων λειτουργούσαν ως πρόσφατα οι πέντε από τις δώδεκα χειρουργικές αίθουσες. Η αναμονή για χειρουργική επέμβαση φθάνει στους τέσσερις μήνες, ενώ στη λίστα αναμονής της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής είναι εγγεγραμμένοι 158 ασθενείς. Στις νυχτερινές βάρδιες δύο νοσηλεύτριες φροντίζουν 40-50 χειρουργημένους ασθενείς.

Σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Σκουλάκης . Μεταξύ άλλων ρωτά τον κ. Δ. Αβραμόπουλο πόσες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού έχουν γίνει από τις 7.3.2004 ως σήμερα και πόσες αποχωρήσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για το ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς και πόσοι νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό πρόκειται να προσληφθούν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και πότε.