ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Τα απογευματινά ιατρεία αποδυναμώνουν τα πρωινά

– Τι δήλωσε στα Γιάννινα ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ

 

• «Τα Νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ούτε την πρωινή λειτουργία, εξετάζοντας τους ασθενείς και νοσηλεύοντάς τους. Επομένως η απογευματινή θα γίνεται υποχρεωτικά σε βάρος της πρωινής, που αποδυναμώνεται».

Αυτό τόνισε από τα Γιάννινα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας, που πήρε μέρος στη σύσκεψη για την ελεύθερη πρόσβαση στις δομές Υγείας, που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης η Ένωση της Ηπείρου.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της ολοήμερης λειτουργίας δημόσιων Νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων, ο κ. Βαρνάβας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ν’ αποδυναμωθεί η λειτουργία της πρωινής βάρδιας. Και αυτό, ενώ ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα Γιάννινα, διαπίστωσε, ότι όλα… βαίνουν καλώς και σε ότι αφορά την ολοήμερη λειτουργία του Πανεπιστημιακού.

ΕΛΛΙΠΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Υπενθυμίζεται, ότι την προβληματική ολοήμερη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είχε επισημάνει μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου Παναγιώτης Νικολόπουλος. «Το ελλειμματικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να καλύψει τις ανάγκες του Νοσηλευτικού ιδρύματος από το πρωί ως το βράδυ» είχε πει, αναφέροντας ένα από τα βασικότερα προβλήματα του εγχειρήματος των ολοήμερων Νοσοκομείων.

ΑΝΙΣΟΤΙΜΙΑ

Για τον κ. Βαρνάβα, η ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων συνιστά ανισοτιμία απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. «Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να πληρώνουν και να έχουν διαφορετική μεταχείριση» υπογράμμισε. Και συνέχισε: «Οι τιμές που μπαίνουν, δηλαδή τα 90 ευρώ για εξέταση από Πανεπιστημιακό Καθηγητή, σημαίνουν, ότι οι πολίτες θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο, όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται στο φάσμα της κατάρρευσης».

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ!

Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτο, το να επιβάλλεται εισιτήριο 3 ευρώ για όποιον ασθενή μπαίνει στο Νοσοκομείο. «Για αυτό το λόγο οργανώσαμε την εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης στα Νοσοκομεία. Καλούμε τους πολίτες να αρνηθούν αυτές τις πληρωμές, δημιουργώντας ένα κίνημα αντίστοιχο αυτού των διοδίων. Ένα κίνημα που θα επιβάλλει τελικά τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια Νοσοκομεία».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Μιλώντας για το σύστημα προμηθειών, πρότεινε να δημιουργηθεί κρατικός φορέας προμηθειών που θα αγοράζει μαζικά από τα εργοστάσια που παράγουν τα ιατρικά προϊόντα και θα τα διαθέτει στο κάθε Νοσοκομείο με τις κατώτερες τιμές. «Έτσι, θα εξοικονομηθούν τεράστια ποσά, παρακάμπτοντας όλο αυτό το κύκλωμα που υπάρχει σήμερα».

Και σημείωσε, ότι ως Ομοσπονδία «έχουμε ανοίξει μέτωπο απέναντι στη μίζα και το φακελάκι και στην πολιτική της Κυβέρνησης που θέλει να ξεπουλήσει το πρωταρχικό αγαθό της υγείας».

• Τέλος, εξέφρασε την άποψη, ότι η μετακίνηση Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων στο νέο Νομικό πρόσωπο που θα δημιουργήσει η Κυβέρνηση είναι το «πρόπλασμα για να μετατρέψει τη φιλοσοφία του ΕΣΥ και να δημιουργήσει ένα καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης στο δημόσιο σύστημα της χώρας».