Νοσοκομείο Χαλκίδας: Εκτός τόπου και… ρόλου / ΓΣΕΕ: Ζητά την παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της διοίκησης στο νοσοκομείο Χαλκίδας.

Ένας 46χρονος άνδρας είναι ο πρώτος νεκρός από θερμοπληξία στην Ελλάδα για φέτος και το νοσοκομείο Χαλκίδας έσπευσε, μέσω ανακοίνωσης της διοίκησης, να ενημερώσει για τις συνθήκες θανάτου. Ωστόσο, στο ιατρικό ανακοινωθέν υπήρχε μία αναφορά, στην καλύτερη αχρείαστη και στη χειρότερη υπεράσπιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα δημοσιεύματα από τον τοπικό τύπο έκαναν λόγο για έναν διανομέα, ο οποίος εξαιτίας της εργασίας εν ώρα καύσωνα έπαθε πολλαπλό εγκεφαλικό και κατέληξε. Στη συνέχεια, ο πατέρας του δήλωσε ότι ο άτυχος άνδρας δεν είναι διανομέας, ενώ στο ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το νοσοκομείο έγραφε: «Την Πέμπτη 20/07/2023 προσκομίσθηκε στις 16:55 μ.μ. στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας με ασθενοφόρο άνδρας 46 ετών (όχι διανομέας) άσφυγμος, άπνοος και με μυδρίαση άμφου. Θερμοκρασία σώματος 40 βαθμοί. Έγινε ανάνηψη, ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση χωρίς αποτέλεσμα. Ώρα ισοηλεκτρικής γραμμής ηλεκτροκαρδιογραφήματος 17:30 μ.μ. Πιθανή αιτία θανάτου καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά την έκθεση σε πολλή υψηλή θερμοκρασία. Εδόθη εντολή νεκροψίας – νεκροτομής».

Τελικά, αποδείχτηκε ότι ο 46χρονος ήταν διανομέας, αλλά εργαζόταν ανασφάλιστος, δηλαδή με μαύρη εργασία. Το γεγονός ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί λόγω καύσωνα δεν ελέγχονται αν εφαρμόζονται, είχε ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στον εργοδότη του να τον βάλει να εργαστεί. Οι αντίξοες συνθήκες εργασίας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν και τον θάνατο. Γι αυτό, άλλωστε, συνελήφθη ο εργοδότης και του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, πριν αφεθεί τελικά ελεύθερος. Ωστόσο, η ανακοίνωση από το νοσοκομείο Χαλκίδας είναι αυτή που προξένησε τα περισσότερα ερωτήματα, αλλά και οργή. Από που και ως που ενδιαφέρει το εκάστοτε νοσοκομείο η επαγγελματική κατάσταση του ασθενή ή του θανώντα; Τι σκοπό εξυπηρετεί το γεγονός να αποκρυφτεί ότι ο άνθρωπος ήταν διανομέας; Ποιον ήθελε να καλύψει τελικά ο διοικητής του νοσοκομείου; Είναι ο ρόλος ενός νοσοκομείου να εξυπηρετεί μικροπολιτικά παιχνίδια;

Για του λόγου το αληθές, ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να κοινοποιήσει την ανακοίνωση του νοσοκομείου, αφού βρήκε ένα πολύ καλό άλλοθι για να πείσει ότι επί υπουργίας του δεν υπάρχει μαύρη εργασία. Δυστυχώς και υπάρχει όμως αδήλωτη εργασία και ένας συμπολίτης μας χάθηκε λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το κακό είναι ότι στον βούρκο της υπεράσπισης αυτής της πολιτικής ακολουθούν και τα νοσοκομεία μας.

ΠΗΓΗ: HEALTSTAT/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΣΕΕ / Ζητά την παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Την παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας ζητεί ο αναπληρωτής γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ, με αφορμή την ανακοίνωση του νοσοκομείου για τον θάνατο του 46χρονου από θερμοπληξία.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος «η παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Ο Υπουργός υγείας θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση. Ο Διοικητής αυτός εξέδωσε Δελτίο Τύπου για το νεκρό από θερμοπληξία συνάδελφο μας διανομέα, με το οποίο σπεύδει να καλύψει τον εργοδότη αναγράφοντας στο κείμενο του ΔΤ, εντός παρένθεσης «όχι διανομέας». Που το ήξερε άραγε αυτό ο Διοικητής; Ζήλεψε τον επιθεωρητή Κλουζό ή μήπως είναι κολλητός του ο εργοδότης; Έλαβε μήπως εντολή άνωθεν να «συγκαλύψει» την υπόθεση;».

Και συνεχίζει: «Ο συνάδελφός μας ήταν ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ – ΑΔΗΛΩΤΟΣ και ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ- και εργαζόταν σε κατάστημα εστίασης κάνοντας ΔΙΑΝΟΜΕΣ με ΠΟΔΗΛΑΤΟ μέσα στον καύσωνα τις μεσημβρινές ώρες 12.00-17.00 που απαγορεύεται. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο κύριε Διοικητά και το ΔΤ που εκδώσατε σας καθιστά «ντροπή» της δημόσιας διοίκησης».

«Εγώ θα παραθέσω την μαρτυρία της ίδιας της μητέρας του 46χρονου μίλησε σε τοπικό μέσο, επιβεβαιώνοντας πως ο γιος της εργαζόταν ως διανομέας σε κατάστημα εστίασης, περιγράφοντας τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε όταν εκείνος επέστρεψε στο σπίτι με εμφανή τα συμπτώματα θερμοπληξίας: “Ήρθε το παιδί μου από τη δουλειά, δούλευε σε ένα σουβλατζίδικο κι έκανε διανομή με το ποδηλατάκι του. Ήρθε από το σουβλατζίδικο και δεν καταλάβαινα. Άρχισε και μου πέταγε την μπλούζα, δεν καταλάβαινα τι έκανε. Λέω “παιδάκι μου, τι έχεις;”. Δεν μπορούσε να μιλήσει. Δεν μίλαγε. Παίρνουμε τηλέφωνο τον γιατρό και λέει “μάλλον είναι θερμοπληξία αλλά τροχάδην να τον πάτε στο νοσοκομείο. Βάλτε του πετσέτα στο μέτωπο και να τον πάτε στο νοσοκομείο”» αναφέρει ο κ. Καραγεωργόπουλος.