Νοσοκομείο – φάντασμα

 

 

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

 Το «γεφύρι της Αρτας» θυμίζει πλέον το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» στην Κηφισιά, το οποίο θα έπρεπε να νοσηλεύει ασθενείς εδώ και τρία συναπτά έτη!

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 άρχισε να ξαναχτίζεται και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί το 2005, με βάση και τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η Ε.Ε., αφού το έργο χρηματοδοτείται κατά 70% από κοινοτικά κονδύλια.

*Το υπουργείο Υγείας κατάφερε να καλύψει ολιγωρίες σε πολλούς τομείς με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που πήρε από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα για την ολοκλήρωση του νοσοκομείου. Επειτα από νέες, τελευταίες προειδοποιητικές οδηγίες της Ε.Ε. είναι πλέον υποχρεωμένο να το παραδώσει άμεσα. Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι το νοσοκομείο θα είναι έτοιμο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2008.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να φιλοξενήσει ασθενείς πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό. Αλλωστε, στα μηχανήματα που θα τοποθετηθούν (όταν και αν) πρέπει να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι, ενώ το βασικότερο είναι πως για φέτος δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό σχετικά με τη λειτουργία του.

*«Η ολοκλήρωση του έργου έχει καθυστερήσει ήδη τρία χρόνια και δεν προβλέπεται να λειτουργήσει ούτε το 2009.

Ακόμη και σήμερα, ο εξοπλισμός δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί και τα χειρουργεία παραμένουν γιαπιά», παραδέχεται ο Αθ. Νησιώτης πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου και διευθυντής του χειρουργικού τομέα.

«Μόνο για να δοκιμάσουμε τα μηχανήματα πριν γίνουν εισαγωγές ασθενών χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3 με 4 μήνες. Εκτός αυτού, έχουν γίνει και περικοπές στα κονδύλια για τον ιατρικό εξοπλισμό: Ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι θα δοθούν 7 εκατ. ευρώ, δόθηκαν τελικά τα μισά (περίπου 3,2 εκατ. ευρώ), με συνέπεια να αγοραστούν μόνο τα άκρως απαραίτητα. Ολες αυτές οι καθυστερήσεις και περικοπές έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν οι ασθενείς αθεράπευτοι και να πεθαίνει ο κόσμος».

*Ο σχεδιασμός για τη λειτουργία του νοσοκομείου δεν έχει γίνει ούτε επί χάρτου, όπως επιβεβαιώνει και η Λέτα Μεθονιού, από το Σύλλογο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι»:

Ούτε χρονοδιάγραμμα

«Προσωπικό δεν υπάρχει, αφού δεν γίνονται προσλήψεις. Δεν υπάρχει όμως ούτε προϋπολογισμός, ούτε οργανόγραμμα, ούτε χρονοδιάγραμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι ελάχιστοι που έχουν προσληφθεί οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο “Μεταξά” και όχι εδώ».

Οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν απομείνει από το προηγούμενο καθεστώς των «Αγίων Αναργύρων», αφού πολλοί έχουν συνταξιοδοτηθεί ή αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον, επειδή, εκτός των άλλων, δεν γνωρίζουν και τι χαρακτήρας θα δοθεί τελικώς στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ενώ λειτουργούσε αποκλειστικά ως ογκολογικό νοσοκομείο, τώρα σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως γενικό με μόνο 90 κρεβάτια στη διάθεση των καρκινοπαθών. Ολα αυτά, τη στιγμή που σε όλο το Λεκανοπέδιο υπάρχουν μόνο δύο ογκολογικά νοσοκομεία, το «Μεταξά» και ο «Αγιος Σάββας», όπου οι ασθενείς στοιβάζονται σε άθλιους διαδρόμους και περιμένουν ακόμη και μήνες για να εξυπηρετηθούν. Με βάση τους σχεδιασμούς μάλιστα πρόκειται να μεταφερθούν και πανεπιστημιακές κλινικές γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση των ασθενών.

*Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ, της επιχείρησης του υπουργείου Υγείας που είναι υπεύθυνη για την ανέγερση νοσοκομείων Χρ. Στάντζος δεν κρύβει την άγνοιά του για το πότε ακριβώς θα ανοίξει τις πύλες του.

Οπως λέει: «Εμείς θα το παραδώσουμε στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά μεσολαβεί κάποιος χρόνος από τη στιγμή της παράδοσης μέχρι τη χρήση, καθώς πρέπει να δείξουμε έναν έναν τους χώρους, να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι στα νέα μηχανήματα, κάτι για το οποίο απαιτούνται από 2 έως 4 μήνες κ.ά. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς καθότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι μόνο για την παράδοση και όχι για τη λειτουργία».