Νοσοκομείο – κόσμημα στις Κυκλάδες

 

Tης Πεννυς Mπουλουτζα

Ενα σημαντικό βήμα για την υγειονομική αναβάθμιση των Κυκλάδων έγινε στη Σαντορίνη, όπου χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος θεμελίωσε το νέο γενικό νοσοκομείο του νησιού. Η ανέγερση του νοσοκομείου δυναμικότητας 42 κλινών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2010, αποτελεί αίτημα δεκαετιών των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να μπορούν να καλυφθούν επαρκώς οι αυξημένες –λόγω του υψηλού τουρισμού– ανάγκες για υπηρεσίες υγείας τόσο της Σαντορίνης όσο και των γύρω νησιών.

Αντάξιο του νησιού

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το νοσοκομείο που θα ανεγερθεί ως ένα «πραγματικό κόσμημα για την υγειονομική υποδομή των Κυκλάδων, αντάξιο της ποιότητας και του επιπέδου της τουριστικής κίνησης του νησιού». Στην ομιλία του ευχαρίστησε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του Ημεροβιγλίου που δώρισε το οικόπεδο, καθώς και τις δημοτικές αρχές του νησιού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρόεδρο του Δ. Σ. της «Καθημερινής», κ. Αριστείδη Αλαφούζο, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό στυλοβάτη αυτής της προσπάθειας καθώς, όπως είπε ο υπουργός, ενέπνευσε και ενθάρρυνε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια να αποδώσει γρήγορα καρπούς. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Χ. Ρούσσο, που όπως είπε «έζησε με ενθουσιασμό και πραγματική αγάπη για την ιδιαιτέρα του πατρίδα την υπόθεση του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων κ. Χ. Λαμπρόπουλος, το νοσοκομείο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο που παραχώρησε η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του Ημεροβιγλίου περίπου 30 στρεμμάτων, όμορο του Δημοτικού Γυμναστηρίου Σαντορίνης. Το κτίριο θα είναι διώροφο, συνολικής επιφάνειας 4.600 τ. μ. και θα διαθέτει μεταξύ άλλων μονάδα εμφραγμάτων (5 κλινών), μονάδα τεχνητού νεφρού (5 κλινών), άσηπτο χειρουργείο, μαιευτήριο, εξωτερικά ιατρεία, τμήμα επειγόντων περιστατικών, ακτινολογικό τμήμα και μικροβιολογικό εργαστήριο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 13.900.000 ευρώ. Ως ένα πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης ο πρόεδρος της κοινότητας Οίας κ. Γιώργος Χάλαρης. Oπως είπε στην «Κ», η ανέγερση του νοσοκομείου «είναι απόδειξη ότι όταν οι Σαντορινιοί είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά». Και πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο είναι αναγκαίο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας σε έναν από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, όπως είναι η Σαντορίνη, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από το μικρό Κέντρο Υγείας που λειτουργεί στο νησί. Οπως ανέφερε ενδεικτικά στην «Κ» ο δήμαρχος Θήρας, Αγγελος Ρούσσος, η Σαντορίνη για περίπου 4–5 μήνες κάθε χρόνο γίνεται Πάτρα από πλευράς πληθυσμού.

Μετά τη θεμελίωση του νοσοκομείου Σαντορίνης, ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στη Νάξο, όπου παρέδωσε το νέο γενικό νοσοκομείο, οι εργασίες ανέγερσης του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.