Νοσοκομείο Λήμνου Αξονικοί Τομογράφοι. Ένα περίεργο ιστορικό

Νοσοκομείο Λήμνου Αξονικοί Τομογράφοι.

Ένα περίεργο ιστορικό
Από το 2003 μέχρι σήμερα το νοσοκομείο της Λήμνου έτυχε να δει δυο αξονικούς.
Ο πρώτος δωρεά της κλινικής «Άγιος Λουκάς» της Θεσσαλονίκης και ο  δεύτερος το 2006 δωρεά του  Mediterraneo Hospital
Ο Αξονικός Τομογράφος που δωρίθηκε πρόκειται για ένα μοντέλο (Toshiba X- Vision EX 1998 Spiral μονής τομής).
Στις 16 Οκτωβρίου 2008 ο βουλευτής Ν. Σηφουνάκης σε σχετική του ερώτηση στην βουλή αναφέρει τα εξής: « Από τους δύο αξονικούς τομογράφους, ο ένας είναι σε αχρηστία και ο άλλος δεν λειτουργεί, διότι σύμφωνα με τους ιατρούς του τμήματος του νοσοκομείου δεν παράγει αξιόπιστες τομογραφίες. Όλες οι αξονικές τομογραφίες γίνονται σε εξωτερικό ιδιωτικό εργαστήριο και κανείς δεν τεκμηριώνει αν ο ένας αξονικός τομογράφος είναι σε θέση να λειτουργήσει με αξιοπιστία.»
Στις 29/10/2008 Βουλευτής Θ. Λεβέντης σε σχετική του ερώτηση στην βουλή αναφέρει : «Σαν να μην έφθαναν αυτά, υπάρχουν δυο αξονικοί τομογράφοι που δε λειτουργούν, κατά τη Διοίκηση επειδή είναι παλιοί, ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους επειδή δεν υπάρχουν χειριστές. Και εδώ οι ασθενείς εξυπηρετούνται εκτός Νοσοκομείου,  στο μοναδικό τέτοιο εργαστήριο που υπάρχει στο νησί.»
19/5/2009 η Euromedica Α.Ε. ενημερώνει τους μετόχους της και το επενδυτικό κοινό ότι προχώρησε σε συμφωνία για τη συμμετοχή της με ποσοστό 49% στην ανώνυμη εταιρία “ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΗΜΝΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ”, που λειτουργεί Διαγνωστικό Εργαστήριο στη Λήμνο.Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 680.000 ευρώ.
Στις 14 Ιουλίου 2009 ο Νίκος Σηφουνάκης επανέρχεται, με νέα ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Για το θέμα του αξονικού το υπουργείο απαντά ότι ενέκρινε την αγορά νέου αξονικού  και ζήτησε από τη διοίκηση να συντάξει έναν πλήρη φάκελο, που θα περιείχε τις προδιαγραφές του. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στην Επιτροπή Προμηθειών και αναμένουμε.
Δεν ξέρω αλλά μου έρχεται στο νου η ρήση ότι αν βλέπεις σε έναν τόπο να ανθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία σε θέματα υγείας, τότε χωλαίνουν οι προσφερόμενες υπηρεσίες της δημόσιας υγείας.
Αναρωτιέμαι λοιπόν και λέω: για να αποφασιστεί να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός χώρος που εξυπηρετεί τους κατοίκους της Λήμνου, – ο αριθμός τους δεν αγγίζει τις 20.000-, για τις αξονικές τους τομογραφίες, τότε σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει προεξοφληθεί ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου τουλάχιστον θα ατονήσουν.
Επίσης αναρωτιέμαι για την άδεια λειτουργίας που χορηγήθηκε στο ιδιωτικό εργαστήριο. Η νομαρχία με τι σκεπτικό χορήγησε την άδεια σκοπιμότητας;
Δεν θα έπρεπε να διασφαλίσει ταυτόχρονα και την λειτουργία του αξονικού του νοσοκομείου;
Δεν αναρωτήθηκε ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, π.χ. δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τον ιδιωτικό τομογράφο; Δεν σκέφτηκε ότι στα επείγοντα περιστατικά το πρώτο screeningπρέπει να γίνει άμεσα στο χώρο του νοσοκομείου;
Σκεπτόμενοι ότι η Λήμνος είναι ένα νησί της παραμεθορίου, παραμελημένο από το «κράτος των Αθηνών», χωρίς καθημερινή πρόσβαση στο κέντρο, ας έχει και δυο αξονικούς δεν πειράζει. Εξάλλου μηχανήματα είναι και χαλάν. Η ανάπτυξη όμως αυτή σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι  σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, ή της ορθολογικής χρήσης της αξονικής τομογραφίας.
ΥΓ. Πριν 2,5 χρόνια περίπου άρχισε να λειτουργεί ο ιδιωτικός αξονικός, πριν ένα χρόνο και κάτι έπαψε να λειτουργεί τελείως ο αξονικός του νοσοκομείου.
Βασιλική Ανδρεαδέλλη