Νοσοκομείο Λήμνου: σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών. Κατάληψη του γραφείου της διοίκησης από την ένωση γιατρών

div class=”art-PostMetadataHeader”>Σε κατάληψη του γραφείου της διοικήτριας του νοσοκομείου προχώρησε σήμερα η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα της λειτουργίας του νοσοκομείου τα οποία καθημερινά αυξάνονται και ο κίνδυνος οριστικής κατάρρευσης είναι πια όχι μόνο ορατός, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά.

Ειδικότερα τέθηκε το θέμα της λειτουργίας για το Δεκέμβριο που:

  1. Το νοσοκομείο μένει με 4 αγροτικούς, από τους 10 που πρέπει να είναι κανονικά
  2. Αποχωρούν λόγω λήξης της θητείας τους 4 επικουρικοί γιατροί (παθολόγος, ουρολόγος, οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός)

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει οι 4 αγροτικοί γιατροί να καλύπτουν:

  • Τα 5 αγροτικά ιατρεία του νοσοκομείου (Κοντοπουλίου, Μούδρου, Πορτιανού, Ατσικής και Αγίου Ευστρατίου
  • Τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και
  • Μαζί με τους ειδικευόμενους τις εφημερίες του νοσοκομείου

Από τις 7 θέσεις ειδικευομένων καλυμμένες είναι οι 5 και σε λίγο χρονικό διάστημα με πρωτοβουλία της διοίκησης η μία θα μετατραπεί σε θέση οφθαλμίατρου ο οποίος δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα εφημερεύει.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ενώ το ελάχιστο που χρειάζεται το νοσοκομείο για εφημέρευση στα εξωτερικά ιατρεία είναι 2 άτομα απαιτούνται δηλαδή 60-62 μέρες για την κάλυψή τους και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι 2 αγροτικοί θα κάνουν τις εφημερίες τους στο Άγιο Ευστράτιο (αν δεχτεί η Μυτιλήνη να καλύπτει το άλλο 15μερο) για την κάλυψη του νοσοκομείου απομένουν μόνο 7 γιατροί που μπορούν με βάση το νόμο να καλύπτουν μόνο 49 μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι για πολλές μέρες το μήνα το νοσοκομείο θα μένει να εφημερεύει μόνο με ένα γιατρό χωρίς ειδικότητα μια και οι ειδικοί γιατροί του νοσοκομείου  εφημερεύουν σε εφημερίες ετοιμότητας.

Παράλληλα πολλές κλινικές με πρώτη την Παθολογική και το Αναισθησιολογικό μένουν με ένα γιατρό μόνο πράγμα που κάνει τη λειτουργία τους από προβληματική έως επικίνδυνη.

Με βάση τα παραπάνω καθώς τα γενικότερα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη συνένωση με το Βοστάνειο και τις περικοπές στην υγεία καθώς και από τη γεωγραφική θέση του νησιού οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς να μπει σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών.

Σε όλα τα παραπάνω η διοικήτρια δεν είχε να δώσει καμιά απάντηση και το μόνο που είπε είναι ότι θα ενημερώσει στη Μυτιλήνη τον διοικητή για να ζητήσει οδηγίες.

Το πρόβλημα είναι άμεσο και δεν επιτρέπεται κανενός είδους καθυστέρηση καθώς οι ζωές μας μπαίνουν σε κίνδυνο.