Site icon www.ygeianet.gr

Νοσοκόμες “κλέβουν” γάζες!

Έμειναν από αναλώσιμα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου…
ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ «ΚΛΕΒΟΥΝ» ΓΑΖΕΣ!
Λόγω υπέρογκων οφειλών, από τη Δευτέρα σταματούν οι προμηθευτές να εφοδιάζουν με υλικό τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα
Απίστευτη η ταλαιπωρία ασθενών στα «Έκτακτα» και πολύωρες οι αναμονές…

 

• Η νοσοκόμα βγαίνει από το θάλαμο στον οποίο νοσηλεύονται ασθενείς και κάνοντας την αδιάφορη κατευθύνεται στη διπλανή κλινική. Κάνει αναγνώριση του εδάφους, διαπιστώνει ότι δεν τη βλέπει κανείς και μπαίνει στο μικρό αποθηκάκι που φυλάσσονται τα αναλώσιμα, γάζες, γάντια, κ.λ.π.

Με γρήγορες κινήσεις, χωρίς να την αντιληφθούν, «αρπάζει» ότι προλαβαίνει, έχοντας βάλει στο μάτι τις γάζες και απομακρύνεται για να επανέλθει στο θάλαμο των ασθενών της, για να τους αλλάξει τις γάζες, αφού η δική της κλινική δεν έχει ούτε για δείγμα! Το περιστατικό, όσο γλαφυρό και αν ακούγεται, όσο και αν παραπέμπει σε σκηνή από κινηματογραφική ταινία, είναι πέρα για πέρα αληθινό και διαδραματίστηκε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βορειοδυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ… ΓΑΖΑΣ!

Άλλη νοσοκόμα μας αποκάλυψε ότι μεταξύ των συναδέλφων της διαφορετικών κλινικών, δίνεται πραγματική μάχη προκειμένου να εξασφαλίσουν γάζες και γάντια. Μέχρι και διαπληκτισμοί έχουν σημειωθεί γι’ αυτό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα φυλάσσονται τα υλικά, καλύτερα και από φάρμακα, καθώς είναι δυσεύρετα!

Την ίδια στιγμή στα έκτακτα ιατρεία καταργείται η έννοια της φροντίδας και νοσηλείας των ασθενών, που καταφεύγουν σ’ αυτά με προβλήματα υγείας, που χρίζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

ΑΝΑΜΟΝΗ 7 ΩΡΩΝ!

Χαρακτηριστική περίπτωση μιας ηλικιωμένης γυναίκας που κατέφυγε με έντονους πόνους στα έκτακτα. Από τις 8 το πρωί ο καρδιολόγος την εξέτασε στις 3 το μεσημέρι διαπιστώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά της.

Έξαλλοι οι συγγενείς που έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται, αφού θα μπορούσε η γυναίκα να είχε πάθει κάτι κακό καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύωρης αναμονής.

Δίπλα της ένα νέο κορίτσι που δεν μπορούσε να αντέξει τους πόνους, την οποία επίσης την εξέτασαν μετά από αρκετή ώρα.

• Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που δείχνει ότι στο χώρο της υγείας υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, σημειώθηκε στο «Χατζηκώστα» σε ημέρα εφημερίας.

Δεν μπορούσε να γίνει εισαγωγή ασθενούς σε κλινική, καθώς η διοικητική υπάλληλος η οποία βρίσκονταν στο γκισέ δεν είχε ιδέα από τη διαδικασία, καθώς τοποθετήθηκε, όπως είπε και η ίδια, στο συγκεκριμένο πόστο, ενώ εργαζόταν σε άλλο.

Τα προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων είναι μεγάλα και όπως φαίνεται διογκώνονται μέρα με τη μέρα.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟΠ!

Σε αυτά προστίθεται και το μεγάλο πρόβλημα με τους προμηθευτές που ανακοίνωσαν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε πλήρη διακοπή των προμηθειών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Καταγγέλλουν την πλήρη αθέτηση από πλευράς πολιτείας όλων των δεσμεύσεών της αναφορικά με την αποπληρωμή των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων που συσσωρεύονται από το 2005 έως σήμερα.

Ζητούν την άμεση εξόφληση με μετρητά των χρεών των νοσοκομείων για τα έτη 2005-2006,

Τη διασφάλιση έγκαιρης έκδοσης ομολόγων για τα έτη 2007-2009 με ξεκάθαρους όρους  διάθεσης, που δεν θα πλήττουν περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των προμηθευτών και την ομαλή πληρωμή των προμηθειών του 2010 καθώς μέχρι σήμερα έχει πληρωθεί μόνο το 4%.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ!

Και ενώ τα νοσοκομεία έχουν λάβει από το Δεκέμβριο του 2009 την πρώτη φάση χρημάτων για την εξόφληση προμηθευτών, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων η διαδικασία δεν προχώρησε, παρά την εντολή του υπουργείου.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, άρχισαν να τους εξοφλούν, με νέες πιστώσεις που ενέκρινε το υπουργείο με την εντολή μάλιστα να εξοφλήσουν και τιμολόγια του 2010.

Έχει παρατηρηθεί όμως, όπως σημειώνει προμηθευτής του νοσοκομείου, ότι έχουν προχωρήσει σε εξοφλήσεις ορισμένων προμηθευτών με έδρα τα Ιωάννινα, ενώ ο ίδιος παρά το γεγονός ότι η εταιρία του έχει έδρα τα Γιάννενα, αντιμετωπίζει την άρνηση του νοσοκομείου να τον εξοφλήσει.

Από το καλοκαίρι ζητά με επίσημο αίτημά του να του εξηγήσουν το λόγο της μεροληπτικής τους στάσης και ακόμη περιμένει απάντηση!

Έτσι έχει διακόψει την προμήθεια υλικών, αφού εκκρεμούν τιμολόγια του προς εξόφληση από το 2007!

ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ;

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι απέγιναν τα κονδύλια που διατέθηκαν στα τέλη του 2009 για την εξόφληση προμηθευτών και γιατί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που όπως λένε, είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα, δεν εφάρμοσε την υπουργική εντολή, περί εξόφλησης τους.

***

Στην αναστάτωση που επικρατεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έρχεται να προστεθεί και η σοβαρότατη καταγγελία του καθηγητή Ιατρικής κ. Επαμ. Τσιάνου που έχει επιπτώσεις, όπως είπε, ακόμη και στην υγεία των ασθενών της κλινικής, εξαιτίας της άρνησης της διοίκησης του νοσοκομείου να αποδεχτεί τον προσωρινό διευθυντή που προέκυψε μετά από τη Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής.

Πρόκειται για το γνωστό διακεκριμένο καθηγητή Βαγγέλη Μπριασούλη.

Το νοσοκομείο όπως δήλωσε ο διοικητής κ. Κωσταράς απέστειλε την απόφαση του πανεπιστημίου στην 6η ΥΠΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι νόμιμη και επεσήμανε ότι η κλινική έχει διευθυντή προσωρινά διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς.

Ανταπαντώντας ο κ. Τσιάνος αφήνει αιχμές κατά της διοίκησης του νοσοκομείου, ενώ γνωστοποιεί επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνη προς τη διοίκηση με την οποία δηλώνει ότι η επιλογή του κ. Μπριασούλη ως διευθυντού της αιματολογικής κλινικής είναι νόμιμη και καλεί τη διοίκηση να εκτελέσει άμεσα την απόφαση.

Ο κ. Τσιάνος επανέρχεται στο θέμα της υγείας των ασθενών, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων. Προέχει η υγεία των ασθενών. Οφείλουν δε όλοι να σέβονται τους θεσμούς και τους νόμους».

 

Exit mobile version