Νοσούν βαριά τα νοσοκομεία

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η λειτουργία των νοσοκομείων. Υποχρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού κρατούν κλειστές 180 θέσεις νοσηλείας στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μεγάλα προβλήματα και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο «Μεταξά».

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε για αύριο τρίωρη στάση εργασίας (11.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι) στα νοσοκομεία της Αττικής. Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο «Μεταξά» κατήγγειλαν χθες ότι οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν στο 50% των οργανικών θέσεων. Προκαλούν αναμονή των καρκινοπαθών από είκοσι μέρες έως δύο μήνες για θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Η κλινική όπου γίνονται οι χημειοθεραπείες λειτουργεί σε μία αντί για δύο βάρδιες, εξαιτίας έλλειψης πέντε νοσηλευτών. Οι ασθενείς περιμένουν από 20 έως 30 μέρες μέχρι να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία.

Από τις 441 προβλεπόμενες θέσεις νοσηλευτών, οι 142 μένουν κενές, ενώ 40 ακόμη νοσηλευτές απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες. Ετσι 260 νοσηλευτές καλούνται να εξυπηρετήσουν τις 450 θέσεις νοσηλείας του νοσοκομείου, ενώ τα διεθνή πρότυπα προβλέπουν περισσότερους από 700 νοσηλευτές.

Το νοσοκομείο διαθέτει έξι χειρουργικές αίθουσες και απ αυτές λειτουργούν μόνον οι τέσσερις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναβάλλονται συνεχώς χειρουργικές επεμβάσεις και γιατροί να αναλαμβάνουν τον ρόλο του εργαλειοδότη! Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης προειδοποίησε χθες ότι τα χρόνια προβλήματα του συστήματος στην Υγεία οξύνονται και διαιωνίζονται.

Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο και από το 3% ως ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος το 2004 έπεσε στο 2,4% του στον προϋπολογισμό του 2008.

Μακέτες
Η συρρίκνωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει οδηγήσει σε αδυναμία χρηματοδότησης νέων έργων υποδομής και συντήρησης των μονάδων Υγείας. Τα νοσοκομεία εκκρεμούν ακόμη να ολοκληρωθούν (Ζάκυνθος, Χαλκίδα, Χίος, Καβάλα, Κέρκυρα, Κατερίνη), ενώ τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου είναι ακόμη σε μακέτες.

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν ξεπερνούν τις 800 κατ έτος όταν οι συνταξιοδοτήσεις είναι τουλάχιστον 1.200 και σε περιόδους αιχμής του ασφαλιστικού έως και 2.500 κατ έτος.

Το νοσοκομείο «Αττικόν» δεν έχει ακόμη μπει σε πλήρη εφημερία, ενώ τα 150 κρεβάτια κλειστά στις μονάδες εντατικής θεραπείας έγιναν 180. Νεογνολογικά κρεβάτια έκλεισαν και εργαστήρια σε κεντρικά νοσοκομεία περιόρισαν τη λειτουργία τους λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ