NOVARTIS- Η κατάρρευση της (σαμαρικής) θεωρίας της «σκευωρίας»

H προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου και η, σαμαρικής πατρότητας, θεωρία της «πολιτικής σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis  ήταν εξ αρχής παγίδα ολκής για την κυβέρνηση. Εξ ου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησε – όχι πάντα επιτυχώς – να κρατήσει αποστάσεις, έβγαλε από το κάδρο της έρευνας (έστω και με την επίκληση της… πολιτική γενναιοδωρίας) τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, και με πρόσχημα τον θεσμικό διαχωρισμό των εξουσιών κοινοβουλίου και κυβέρνησης επιχείρησε να κρατήσει το Μαξίμου έξω από τις τοξικές συγκρούσεις που προκάλεσε η σύσταση της Προανακριτικής.
Η παγίδα όμως διογκώνεται επικίνδυνα και δύσκολα θα αφήσει αλώβητο πια και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο οποίος, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να παρέμβει και να πάρει θέση στην – πασιφανή πλέον – επιχείρηση συγκάλυψης της ουσίας του σκανδάλου και μετωπικού ρεβανσισμού.

Είναι η επιχείρηση την οποία έχει δρομολογήσει το μπλοκ των σκληροπυρηνικών της κυβέρνησης, με την πλήρη ανοχή Μητσοτάκη μέχρι στιγμής και με την θερμή, έως αγωνιώδη, στήριξη του ΚΙΝΑΛ – μια επιχείρηση, που αποκαλύπτεται πλήρως μετά και την δημοσιοποίηση, από την «Καθημερινή», του απόρρητου εγγράφου της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προς τον Αρειο Πάγο από το οποίο προκύπτει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis είχαν καταθέσει, με αντίστοιχη ιδιότητα, και στο FBI.
Σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, την ίδια την εφημερίδα, και άλλα φιλικά προς την ΝΔ μέσα το έγγραφο συνιστά και «απόδειξη της σκευωρίας», στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Το βασικό επιχείρημα που επικαλούνται τόσο η «Καθημερινή»  όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης είναι νομικές ερμηνείες κατά τις οποίες οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων μπορεί να χαρακτηριστούν άκυρες επειδή είχαν καταθέσει ήδη στις ΗΠΑ προσδοκώντας οικονομικά, και άλλα οφέλη, που προβλέπονται από την αμερικανική νομοθεσία. Αντιθέτως, κατά τις ίδιες δικαστικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος να έχουν προσδοκία οικονομικού συμφέροντος – άρα, δεν μπορούν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τόνιζαν χθες το βράδυ πως καμία νομική διάταξη στην Ελλάδα δεν απαγορεύει να έχουν δώσει κατάθεση σε άλλη χώρα για υπόθεση διεθνούς ενδιαφέροντος. Πολύ περισσότερο, οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ότι η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου εγγράφου όχι απλώς δεν τεκμηριώνει αλλά καταρρίπτει πλήρως την θεωρία της σκευωρίας, καθώς από την αναφορά Τουλουπάκη προκύπτει πως οι μάρτυρες θεωρήθηκαν απολύτως αξιόπιστοι από το FBI και διαπιστώθηκε ότι «είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα». Κοινώς, αφενός επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων από την αμερικανική Δικαιοσύνη, και αφετέρου, «εάν υπήρξε σκευωρία, μας λένε πλέον ότι εμείς στήσαμε την σκευωρία… μαζί με το FBI», όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η εκτίμηση, δε, στην Κουμουνδούρου είναι πως η διαρροή του εγγράφου, στην συγκεκριμένη συγκυρία, είναι να «καεί» και το περιεχόμενο της αναφοράς και η ίδια η Ελένη Τουλουπάκη και η έρευνά της – επιδίωξη που δεν κατέστη δυνατή με την αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως Διαφθοράς που είχε καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος και απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών. Κατ’ επέκταση, και κατά την ίδια εκτίμηση, η τελική στόχευση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ είναι «να αποδράσουν από την ουσία του σκανδάλου Novartis δια της δικονομικής οδού, είτε με την ακύρωση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, είτε με εξωθεσμικές κινήσεις όπως αυτή της απόφασης εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την Προανακριτική επιτροπή».
«Οσο η παρωδία της δικονομίας στην Προανακριτική συνεχίζεται, τόσο ευτελίζεται και η έρευνα επί του πραγματικού σκανδάλου. Και ο πρωθυπουργός εκτίθεται πλέον προσωπικά», επεσήμαναν χθες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, σημείωναν με νόημα ότι ο πρώτος – και ο μόνος έως αργά χθες – από την κυβέρνηση που έσπευσε να θέσει δημοσίως θέμα ακύρωσης των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης, για το πρόσωπο του οποίου η έρευνα παραμένει ανοιχτή. Όπως επεσήμαναν και την ιδιαίτερα οξεία, και σε ανάλογη κατεύθυνση ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, την ώρα που για το σκάνδαλο Novartis διώκεται επίσημα πλέον ένα κορυφαίο στέλεχός του, ο Ανδρέας Λοβέρδος…