Ντέρμπι ομίλων για διαγνωστικά κέντρα

Το σύνθημα δίνει η κατάργηση της υποχρέωσης να ανήκει το 51% των μετοχών τους σε γιατρούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Πουλερές

Τo σύνθημα για την αναδιανομή της πίτας των 320 εκατ. ευρώ των διαγνωστικών κέντρων δίνει στους μεγάλους παίκτες της ιδιωτικής υγείας νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας και προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης να ανήκει το 51% των μετοχών τους σε γιατρούς.

Oι παίκτες που αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα είναι ήδη γνωστοί. Πρόκειται για τους ομίλους της Εuromedica, της Βιοϊατρικής και του Ιατρικού Αθηνών που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και του Υγεία που έχει έτοιμο το σχέδιο διείσδυσής του στον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων. Μέχρι σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι το 51% των μετοχών της εταιρείας που ελέγχει μετοχικά κάθε διαγνωστικό κέντρο ξεχωριστά πρέπει να ανήκει σε γιατρό, ο οποίος και έχει τη σχετική άδεια. Με το Προεδρικό Διάταγμα που πρόκειται να τεθεί σύντομα σε ισχύ, ο νόμος αυτός καταργείται και έτσι

Η ΑΓΟΡΑ

Η ανάπτυξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων τρέχει σήμερα με 7% ετησίως

αναμένεται ότι η παρουσία των μεγάλων ομίλων θα γίνει ακόμη πιο έντονη και στον τομέα των διαγνωστικών κέντρων, ο τζίρος των οποίων αντιστοιχεί συνολικά περίπου στο 25% των συνολικών δαπανών για παροχή δαπανών ιδιωτικής υγείας.

Σήμερα οι ρυθμοί ανάπτυξης των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων τρέχουν σε ετήσια βάση με 7% περίπου, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις «ουρές» που σχηματίζονται για πάσης φύσεως ιατρικές εξετάσεις στον χώρο της δημόσιας υγείας.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι τη μερίδα του λέοντος- περίπου 190 εκατ. ευρώ- από τον συνολικό τζίρο της αγοράς διαγνωστικών κέντρων ελέγχουν τα χιλιάδες «μικροβιολογικά» εργαστήρια που βρίσκονται σε όλες τις αστικές περιοχές της Ελλάδος. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου (70%) των επιχειρήσεων αυτών που παρέχουν υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας, προέρχεται κυρίως από ασφαλισμένους τόσο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών όσο και δημόσιων Ταμείων. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι με την κατάργηση του πλαφόν του 51% που έπρεπε να κατέχει ο γιατρός- βασικός μέτοχος του διαγνωστικού κέντρου, θα «ανοίξει η όρεξη» των μεγάλων ομίλων για εξαγορές μικρότερων εταιρειών.

Τα σχέδια των μεγάλων

Το Ιατρικό έχει θέσει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην αγορά πρωτοβάθμιας υγείας καθώς, όπως επισημαίνει ανώτερο διοικητικό του στέλεχος, «τα περιθώρια κερδοφορίας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι υψηλότερα από αυτά της δευτεροβάθμιας», ενώ η άνοδος του βιοτικού επιπέδου σε συνδυασμό με την αύξηση του ενδιαφέροντος για τη φροντίδα της υγείας ενισχύει τις τάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Το Ιατρικό διαθέτει σήμερα 40- συμβεβλημένα- διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα και 3 ιδιόκτητα στη Ρουμανία, χώρα όπου εντός των επόμενων μηνών θα έχει προστεθεί άλλο ένα διαγνωστικό κέντρο. Στόχος της Ιατρικό Αθηνών είναι η συνεισφορά των υπηρεσιών διάγνωσης πρόληψης στο συνολικό χαρτοφυλάκιο εργασιών του να ανέλθει από το 15% (2006) στο 20%- 25% μακροπρόθεσμα, φτάνοντας στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ποντάρει και ο όμιλος του Υγεία. Σχεδιάζει, μάλιστα, τη δημιουργία μιας πλήρους μονάδας στην περιοχή της Αττικής, ενώ θα προχωρήσει αργότερα σε μία ακόμη στη Θεσσαλονίκη, με απώτερο στόχο τη δημιουργία δικτύου οκτώ διαγνωστικών κέντρων στο Λεκανοπέδιο. Στα επενδυτικά σχέδια του ομίλου του Υγεία είναι οι εργασίες πρωτοβάθμιας υγείας να φτάσουν στο 25% των συνολικών εσόδων του (από 18,5% σήμερα). Τα διαγνωστικά κέντρα που σχεδιάζει να ιδρύσει ο όμιλος θα έχουν μεγάλη επιφάνεια, ενώ κάποια από αυτά θα προσφέρουν και υπηρεσίες υγείας μιας ημέρας (one day clinic). Η Εuromedica διατηρεί σήμερα δίκτυο περίπου 45 διαγνωστικών κέντρων, εκ των οποίων στα 34 κατέχει το 49% με ξεχωριστή εταιρεία για το καθένα από αυτά. Μόλις 11 από τα διαγνωστικά της κέντρα ανήκουν κατά 100% στη Εuromedica. Στρατηγική της Εuromedica είναι να διατηρήσει ικανό αριθμό διαγνωστικών στα οποία θα έχει συνεταίρους τους ιατρούς που τα στελεχώνουν, προκειμένου να διατηρεί και ένα ισχυρό management. Η εταιρεία θα συνεχίσει το πρόγραμμα εξαγορών της αποκτώντας στη χειρότερη περίπτωση το 51% (από 49% σήμερα) και στην καλύτερη το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των διαγνωστικών κέντρων. Στα σχέδια του ομίλου είναι και η ανάπτυξη δικτύου διαγνωστικών κέντρων στα Βαλκάνια. Μάλιστα, προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά του 51% του δικτύου των διαγνωστικών κέντρων της εταιρείας Ιkeda στην Αλβανία μέσω της θυγατρικής Εuromedica Αlbania Ηoldings έναντι 1,25 εκατ. ευρώ. Με 30 μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η Βιοϊατρική πραγματοποίησε το 2006 συνολικά κέρδη της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Η Βιοϊατρική, που ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια, στοχεύει μέχρι το 2011 να επεκταθεί σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας και παράλληλα να διεισδύσει, σε συνεργασία με τοπικούς συνεταίρους, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο και τη Βουλγαρία.