(Ν)Τροπολογία Γρηγοράκου

Γράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη

 

Ρουσφετολογικά κριτήρια διαβλέπει η ΟΕΝΓΕ στην τροπολογία που κατέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, με την οποία παρατείνεται η συνταξιοδότηση των νοσοκομειακών γιατρών.

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση πηγαίνει σήμερα το Νομοσχέδιο Βορίδη, για το οποίο δεν έχουν λείψει οι αντιδράσεις.

Εκτός από το άρθρο 43 για τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών που έχει αποτελέσει «αιτία πολέμου» μεταξύ νοσηλευτών και γιατρών και βρίσκει αντίθετους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στα νοσοκομεία, είναι η τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα το Σάββατο από το Λ. Γρηγορακο για την επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ στα 67 από τα 65 έτη, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η τροπολογία (επισυνάπτεται), επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων, δεδομένης της αποχώρησης αρκετών γιατρών έως το τέλος του έτους, αλλά και το γεγονός ότι την τελευταία τριετία συνταξιοδοτήθηκαν 2.163 γιατροί. Παράλληλα, οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες, καθώς 681 εγκρίθηκαν το 2011, καμία το 2012 και μόλις 150 το 2013.

Κατά τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβα, όμως, ο κ. Γρηγοράκος «δεν κόπτεται για προσλήψεις, αλλά για ρουσφέτια στον κύκλο των ημετέρων του, ρουσφέτια που δεν κατάφερε να ικανοποιήσει μέσω του φαύλου νομοσχεδίου που κατέθεσε προ μηνός και τώρα επανέρχεται δριμύτερος, προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει κι εκείνος δυνατότητα να νομοθετεί».

Όπως διευκρινίζει, μόνο στη χώρα μας θεσπίζεται το όριο των 67 ετών, την ώρα που οι νέοι γιατροί εξωθούνται στο εξωτερικό, ενώ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, «αντιλαμβανόμενοι πως τα δημόσια συστήματα υγείας δεν αποτελούν νεκροταφεία ελεφάντων, ούτε πεδίο κομματικών εκδουλεύσεων, αλλά φυτώρια γνώσης και μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία».