Νυν υπέρ πάντων των Αρχών ο κ. Α. Μπίνης

 Αντα Ψαρρά

Με τη θετική ψήφο μόνο της Ν.Δ. και το «παρών» όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Μπίνης ως επικεφαλής της νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας του νέου επιτελικού κράτους.
Παρά το πλούσιο βιογραφικό του κ. Μπίνη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις για το γεγονός ότι όχι μόνο επελέγη προσωπικά από τον πρωθυπουργό (για τη μεταβατική θητεία δύο χρόνων) αλλά και για το γεγονός ότι και η Γενική Αρχή Διαφάνειας υπάγεται στον πρωθυπουργό, δημιουργώντας πολλές αμφιβολίες για το επίπεδο ανεξαρτησίας της.

Ο κ. Μπίνης πέρασε από το σύνολο σχεδόν των ελεγκτικών μηχανισμών ως ελεγκτής και επιθεωρητής μέχρι που επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 αποσπάστηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ όπου υπηρέτησε μέχρι το 2015.
Από τότε και μέχρι σήμερα εργάστηκε ως σύμβουλος-αναλυτής σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον ΟΟΣΑ, στη Διεύθυνση Δημόσιας Διακυβέρνησης, Μονάδα Ακεραιότητας του Δημόσιου Τομέα.
Ο ίδιος στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής μίλησε για τα σχέδιά του στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφθοράς, για τους απαρχαιωμένους νόμους, για τη δυσλειτουργικότητα της «Διαύγειας», για τον τρόπο που πρέπει να οργανωθούν οι 6 ελεγκτικοί μηχανισμοί που πλέον θα υπάγονται στον ίδιο και για την κακή φήμη της Ελλάδας ως πρωταθλήτριας της διαφθοράς.

Χρησιμοποιώντας στην ομιλία του μεγάλο αριθμό εντυπωσιακών τεχνικών όρων στα αγγλικά στιγμάτισε τον τρόπο που αλληλοκαλύπτονται έως τώρα οι αρμοδιότητες των ελεγκτικών μηχανισμών ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι περιέγραψε με μελανά χρώματα τη λειτουργία τους με ειδικά αναφορά στον καταργημένο πλέον θεσμό του ΓΕΔΔ και των υπαγόμενων εκεί επιθεωρητών, λέγοντας ότι, παρά την πρόσληψη 30 επιπλέον επιθεωρητών, δεν έγινε σοβαρό έργο.
Προφανώς διέλαθε της προσοχής του κ. Μπίνη –ο οποίος εργαζόταν στο εξωτερικό– ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια εκδόθηκε σειρά πορισμάτων σε μεγάλες υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος από τις υπηρεσίες του ΓΕΔΔ και από το Συντονιστικό Οργανο Επιθεωρητών, ασχέτως αν η σημερινή κυβέρνηση για δικούς της λόγους τα απαξίωνε.
Πολλές δε εξ αυτών ήδη βρίσκονται στα χέρια εισαγγελέων. Υποσχέθηκε ότι θα λογοδοτεί ανά τρίμηνο η Αρχή όχι μόνο στους βουλευτές αλλά και στους πολίτες προσθέτοντας ότι, αν δεν έκανε αυτή την επιλογή η κυβέρνηση, τα πράγματα θα παρέμεναν βαλτωμένα και δεν θα γινόταν ποτέ η συγχώνευση.

Στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε το πλούσιο έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια στο θέμα ελέγχου του «πόθεν έσχες» με το ξεπέρασμα των εμποδίων, στους ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Αυτοδιοίκησης και της Πολεοδομίας, αλλά και στη διαφάνεια των συμβάσεων έργων, χωρίς ίχνος υπόνοιας για αδιαφάνεια.