«Νυστέρι» στις ανεξέλεγκτες δαπάνες των κλάδων Υγείας

«Νυστέρι» στις ανεξέλεγκτες δαπάνες των κλάδων υγείας φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο μέσα στη χρονιά να εξοικονομήσει 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η σπατάλη είναι πως το ένα τρίτο των δαπανών των κλάδων υγείας -δηλαδή πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια- είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο υφυπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, επεξεργάζονται πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων δαπανών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εντατικοποίηση των ελέγχων, η στενότερη συνεργασία των Ταμείων και η εφαρμογή της λίστας φαρμάκου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει στο ΙΚΑ η επιβολή πλαφόν στα ανώτερα ποσά που δίνονται για τις λαπαροσκοπικές εξετάσεις σε ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το οικονομικό όφελος από το «νοικοκύρεμα» των κλάδων υγείας θα ξεπεράσει τον επόμενο χρόνο το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, φέτος, επειδή τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά τον Απρίλιο το υπουργείο φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 700 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις -που αποκαλύφθηκαν στον τελευταίο μήνα- για το όργιο σπατάλης στα μεγάλα Ταμεία:

Οργιο σπατάλης
Γιατροί σε συνεργασία με μεγάλο ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο προχωρούσαν συστηματικά σε παραγγελία πακέτου εξετάσεων, εν αγνοία των κατόχων των βιβλιαρίων ασθένειας. Μάλιστα οι ελεγκτές του Ο.Α.Ε.Ε. διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 232 παράτυπα παραπεμπτικά (από τα οποία επιβαρύνθηκε το Ταμείο) και ο έλεγχος συνεχίζεται και σε άλλους γιατρούς.

Σε σύνολο 755.000 συνταγών ιδιωτικών φαρμακείων, που υποβλήθηκαν για εκκαθάριση, διαπιστώθηκαν παρατυπίες στη συνταγογράφηση από τους θεραπευτές γιατρούς και την εκτέλεσή τους από τους φαρμακοποιούς. Οι συνταγές ακυρώθηκαν και ο Ο.Α.Ε.Ε. γλίτωσε 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Φαρμακοποιός «συνεργαζόταν» με γιατρούς στη Φθιώτιδα και παρουσίαζαν στον ΟΓΑ παράνομες συνταγές.

Συγκεκριμένα οι δύο γιατροί εξέδιδαν συνταγές κατά κανόνα μεγάλης αξίας (ακόμα και πάνω από 8.000 ευρώ) σε φύλλα συνταγολογίων του Ταμείου που παρανόμως παρακρατούσαν. Στις συνταγές αυτές ανέγραφαν διάφορες (ψευδείς κατά κανόνα) διαγνώσεις.

Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός εισέπραττε από τον ΟΓΑ τα αναγραφόμενα ποσά για φάρμακα που δεν παραδίδονταν στους ασφαλισμένους! Αρκεί να αναφερθεί πως στο όνομα ασφαλισμένου του δημοσίου εκδόθηκαν μέσα σε δέκα μήνες 8 συνταγές συνολικής αξίας 63.000 ευρώ.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη