«Νυστέρι» στις εξετάσεις

«Οδηγό» για τις διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σε κάθε πάθηση δημιούργησε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία.

Στόχος είναι να αποφεύγονται οι περιττές εξετάσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία των ασθενών και τα οικονομικά των Ταμείων.

Τα «διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Ακτινολογία» περιλαμβάνουν 136 προβλήματα υγείας, με τις ενδεδειγμένες θεραπευτικές ενέργειες (αλγόριθμους) που πρέπει να κάνει ο γιατρός. Το βιβλίο έχει παρουσιαστεί στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, και αναμένεται να προωθηθεί στους γιατρούς των μεγάλων Ταμείων. «Πρόκειται για μια λεπτομερή περιγραφή κάθε νοσολογικής οντότητας», εξήγησε χθες ο πρόεδρος της Ακτινολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Κυριάκος Στριγγάρης, με αφορμή το 17ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 19 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα «πρωτόκολλα» αποτελούν εργαλείο για τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να τα εφαρμόζουν ανάλογα με την εικόνα του ασθενούς. Η τεχνολογία στην Ακτινολογία -εξήγησε- εξελίσσεται τόσο γρήγορα, που ενδέχεται κάποιοι γιατροί να μην προλαβαίνουν να ενημερωθούν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, για μία απλή λοίμωξη του αναπνευστικού ο γιατρός να υποβάλλει σε μαγνητική τομογραφία τον ασθενή. Με τα «πρωτόκολλα» γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε κάθε πάθηση, ενώ είναι και νομικά κατοχυρωμένος στην περίπτωση που του ζητηθούν ευθύνες. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα αντιμετώπισης του πονοκεφάλου.

Με βάση το πρωτόκολλο, ο γιατρός μπορεί να υποβάλει τον ασθενή σε μαγνητική ή τομογραφία εγκεφάλου. Οπως εξηγείται στο «πρωτόκολλο», η μαγνητική έχει απόλυτη ένδειξη σε επίμονο πονοκέφαλο ή όταν συνυπάρχουν κλινικά συμπτώματα.

Η αξονική ενδείκνυται σε άλλες περιπτώσεις, ενώ σε μικρά παιδιά απαιτείται καταστολή ή γενική αναισθησία. Ο κ. Στριγγάρης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να εξορθολογιστεί η κατανομή διαγνωστικών μηχανημάτων. Τα νοσοκομεία της Κρήτης αναμένεται να αποκτήσουν σύντομα δύο υπερσύγχρονους αξονικούς 64 τομών και έναν 128, ενώ το «Λαϊκό» δεν έχει καν αξονικό!

ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
«Πράσινο» από την Κομισιόν για προμήθειες στο ΕΣΥ μέσω ιδιωτών

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διενέργεια προμηθειών του ΕΣΥ μέσω ιδιωτικής εταιρείας πήρε ο υπουργός Υγείας. Αυτήν τη δήλωση έκανε χθες ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την τελετή για την αδελφοποίηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» με το Νοσοκομείο Λευκωσίας, παρουσία του Κύπριου ομολόγου του κ. Χρήστου Πατσαλίδη.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι από τον Νοέμβριο του 2011 θα παρέχεται η δυνατότητα σε αποφοίτους ελληνικών ιατρικών σχολών να αποκτούν ειδικότητα στην Κύπρο, έπειτα από εξετάσεις. Νοσηλευτές του νοσοκομείου φώναζαν συνθήματα όπως «Οχι άλλα εγκαίνια, φέρτε επιτέλους νοσηλευτές», ενώ η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων είπε στον υπουργό ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με τις μισές θέσεις κενές.

Δημήτρης Καραγιώργος