«Νυστέρι» στις σπατάλες

Νοσοκοµεία: «υπερδιοικητής» θα πολεµήσει την κατάχρηση υλικών και φαρµάκων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ 

«Υπερδιοικητή» που θα βάλει «νυστέρι» στις ανεξέλεγκτες δαπάνες των ορθοπεδικών και ογκολογικών κλινικών όλης της χώρας και στα εξειδικευµένα νοσοκοµεία, όπως είναι το ΚΑΤ και ο«Αγιος Σάββας», προβλέπει το πολυνοµοσχέδιο για την υγεία. Οι «πρωταθλητές της σπατάλης» περνούν υπό την ανώτατη εποπτεία του διοικητή της 1ης ΥγειονοµικήςΠεριφέρειας Αττικής, κ. Αρη Μουσιώνη. Ο «υπερδιοικητής» θα λαµβάνει κάθε εβδοµάδα στοιχεία από τα εξειδικευµένα νοσοκοµεία και τις κλινικές, σαρώνοντας τις προµήθειες και βάζοντας µαχαίρι στην (κατά)χρήση υλικών και φαρµάκων.

Ενδεικτικό είναι ότι µέσα σε µόλις µία τετραετία αυξήθηκανκατά 71,5% οιδαπάνες για την προµήθεια των ορθοπεδικών υλικών, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται αντίστοιχη αύξηση του όγκου των ασθενών. Και οι υπερτιµολογήσεις είναι µόνον η µία όψη του νοµίσµατος – αφού υπάρχει και η υπερκατανάλωση υλικών.

Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών µε τίτλο «Σπατάλες στο ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας», µόνο 12 νοσοκοµεία της Αττικής δαπάνησαν το2008 για ορθοπεδικά υλικά 86,5 εκατοµµύρια ευρώ. Μόλις τρία χρόνια πριν, οι αντίστοιχες δαπάνες δεν ξεπερνούσαν τα 50,5 εκατοµµύρια ευρώ. Αντίστοιχα «πυρετός» κατευθυνόµενης συνταγογράφησης διαπιστώνεται και στις ογκολογικές κλινικές, όπως επίσης και στις αιµατολογικές που αντιµετωπίζουν ασθενείς µε λευχαιµία.

Χαρακτηριστική για όσα θα ακολουθήσουν είναι η διαπίστωση του κ. Μουσιώνη όταν ανέλαβε τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Οπως δήλωσε, στη χώρα µας ξοδεύουµε ετησίως 200 εκατοµµύρια ευρώ για ερυθροποιητίνη (ακριβό φάρµακο, το οποίο χορηγείται και σε καρκινοπαθείς για την αντιµετώπιση της αναιµίας που προκαλείται από τις χηµειοθεραπείες) όταν στην Αγγλία ο λογαριασµός είναι µηδενικός.

Το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να λύσει µία δύσκολη εξίσωση: να συγκρατήσει τις δαπάνες χωρίς να υποβαθµιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Ετησίως δαπανώνται 25δισ. ευρώαπό τους εθνικούς πόρους για την υγεία,παρ’ όλα αυτά παρατηρείται αναντιστοιχία σε ό,τι αφορά το αποτέλεσµα.

ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝ στελέχη του χώρου, τον ∆εκέµβριο του 2010 η Επιτροπή Ογκολογίας του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συµβούλιο Υγείας) κατέθεσε θεραπευτικά – φαρµακευτικά πρωτόκολλα για την αντιµετώπιση του καρκίνου. Στο πλαίσιο αυτό, οι γιατροί θα έχουν επιστηµονικούς «περιορισµούς» για τα φάρµακα που θα επιλέγουν αλλά και για τη δοσολογία.

Πρόκειται για «εργαλείο» που χρησιµοποιείται από τους γιατρούς σε όλες τις προηγµένες υγειονοµικά χώρες, δεδοµένου πως µεταξύ άλλων έτσι διασφαλίζεται η ορθή αντιµετώπιση των ασθενών , µε περιθώρια διαφοροποίησης όταν υπάρχει επιστηµονική αιτιολογία.

Αντίστοιχη είναι και η πρακτική που θα ακολουθηθεί στις ορθοπεδικές κλινικές : η 1η ΥΠΕ θα «σκανάρει» την εφαρµογή των πρωτοκόλλων στην καθ’ ηµέρα κλινική πράξη και θαδιαπιστώνεται εάν ακολουθούνται οι κανόνες που έχουν θέσει οι επιστηµονικές εταιρείες.

OI ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

25
δισ. ευρώ ξοδεύουµε ετησίως για την υγεία

71,5%
αυξήθηκαν οι δαπάνες των νοσοκοµείων για ορθοπεδικά υλικά (2005-2008) ενώ

46,81% αυξήθηκαν οι δαπάνες των νοσοκοµείων για φάρµακα (2005-2008)

Το κόλπο µε τις αιµοστατικές σκόνες 

ΤΟ «ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» για να αποκτήσει ο κ. Μουσιώνης τις υπεραρµοδιότητές του ήταν η συρρίκνωση των δαπανών στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης, κατά το διάστηµα που διετέλεσε διοικητής (από τις 7 Μαΐου2010 έως και πριν από λίγες ηµέρες, όταν ανέλαβε τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής). Μέσα σε πέντε µήνες οι δαπάνες του µειώθηκαν κατά 13,7εκατ. ευρώ. Το πιο χαρακτηριστικό δεδοµένο της προσπάθειας αυτής είναι πως το νοσοκοµείο ξόδεψε το 2009 4,5 εκατ. ευρώ για την αγορά αιµοστατικών και αντισυµφυτικών, ενώ το 2010 µόλις 500 ευρώ. Οπως, όµως λένε, όσοι γνωρίζουν τα πράγµατα από µέσα, ο τότε διοικητής έπραξε το αυτονόητο. Αλλωστε, το κόλπο µε τις αιµοστατικές σκόνες είναι γνωστό: οµάδα γιατρών χρησιµοποιεί τις αιµοστατικές σκόνες όχι λόγω ιατρικής ανάγκης αλλάγια να αυξήσουν τα έσοδά τους από τους προµηθευτές. Οικονοµία έκανε ο κ. Μουσιώνης και σε φάρµακα και υλικά, µε αποτέλεσµα να σηµειωθεί µείωση κατά 29,4% και 48,20% αντίστοιχα. 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ του νοσοκοµείου χρησιµοποίησε αφενός το στοκ των αποθηκών του νοσοκοµείου και αφετέρου ζήτησε από τους χειρουργούς να προτιµούν εργαλεία πολλαπλών χρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα φάρµακα, ο «λογαριασµός» µειώθηκε καθώς οι παραγγελίες γίνονταν µε βάση τη δραστική ουσία – και όχι την εµπορική ονοµασία – καιέπειτα από διαπραγµατεύσεις µε τις εταιρείες.