Το νόμο της προσφοράς και ζήτησης επικαλείται ο υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει την απουσία προσωπικού στο ΕΣΥ.
Ο ημιμαθής Άδωνις Γεωργιάδης έφθασε στο σημείο να επικαλεστεί για τις ελλείψεις γιατρών τον … καπιταλισμό και τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης που έχει διατυπώσει ο Άνταμ Σμιθ. Στη συνέχεια αυτο-αναιρέθηκε, παραδεχόμενος ότι άλλες χώρες με ανάλογο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα μπορούν να έχουν νοσοκομεία από τα οποία …δεν λείπουν γιατροί!
«Ο καπιταλισμός με τον νόμο που αφορά την προσφορά και την ζήτηση. Άνταμ Σμιθ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός υγείας στη Βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις ελλείψεις γιατρών, αποδεχόμενος ότι οι αμοιβές των γιατρών είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που πραγματικά θα άξιζε να λαμβάνουν .
Εξήγησε μάλιστα πως «στον καπιταλισμό όλα τα αγαθά αποκτούν αξία ανάλογα με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτή τη στιγμή η προσφορά για ιατρούς είναι πολύ μικρή και η ζήτηση πάρα πολύ μεγάλη. Άρα η αξία της εργασίας τους έχει αυξηθεί ως υλικό μέσον πάρα πολύ και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Το έλλειμμα ιατρικού προσωπικού είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα και έχει οδηγήσει τις βόρειες και πλουσιότερες χώρες στο να δίνουν εξαιρετικά υψηλότερες αμοιβές, ωθώντας αναγκαστικά προς τα πάνω όλα τα συστήματα και δημιουργώντας πολύ μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας των νότιων χωρών που δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτές πολύ υψηλές αμοιβές». Επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει επικαλεστεί και τις υψηλότερες αμοιβές που λαμβάνουν στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα οι γιατροί, επίσης ως δικαιολογία για την μη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων.
Κίνδυνος για την δημοσιονομική σταθερότητα
Στην συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν τις απαιτήσεις των γιατρών για υψηλότερες αμοιβές, ξέχασε τον Άνταμ Σμιθ και επικαλέστηκε άλλο ζήτημα: Την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Όπως είπε σχετικά με το ΣτΕ υπάρχει «από τη μία την αναγνώριση ότι οι μισθοί που λαμβάνουν οι γιατροί στο ΕΣΥ δεν είναι αυτοί που θα θέλαμε και από την άλλη η δημοσιονομική πραγματικότητα, που δεν μας επιτρέπει να πάμε στα σημεία τα οποία θα θέλαμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Επισημαίνοντας μάλιστα πως «ειδικότερα εμείς στην Ελλάδα έχουμε το επιπλέον πρόβλημα να έχουμε μόλις εξέλθει μιας χρεοκοπίας και άρα να έχουμε στην πραγματικότητα μισθούς που ενσωματώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική πραγματικότητα την εποχή που η Ελλάδα ήταν εκτός αγορών στα μνημόνια και οτιδήποτε άλλο».
Ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι …στελέχωση των νοσοκομείων ανάλογα με τις απαιτήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων, διότι «αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να θέσει ξανά σε κίνδυνο τον ελληνικό λαό. Άρα, όλες οι αποφάσεις μας, θα έχουν ως βασικό κριτήριο τη σύνεση της οικονομικής διαχείρισης. Γι’ αυτό και οι υποσχέσεις μας θα είναι λελογισμένες, μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη μας και ποτέ περισσότερο».