Ο αγώνας για την Υγεία μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση δυνάμεων

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία παρουσίασε προχτές σε εκδήλωση της ΝΕ Εύβοιας του Κόμματος στη Χαλκίδα το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Η απαράδεκτη και επικίνδυνη για ασθενείς και υγειονομικούς κατάσταση που επικρατεί στις δομές Υγείας της Εύβοιας, οι πολιτικές αιτίες για τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες Υγείας και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της προχτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ στη Χαλκίδα, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για την Υγεία. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο – ανάμεσα σε άλλους – μέλη διοικήσεων σωματείων από διάφορούς κλάδους και από το χώρο της Υγείας, καθώς και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας Γιώργος Κοντούλης.

Ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε εισηγητικά ότι οι εξελίξεις αναφορικά με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας «είναι αποτέλεσμα μιας ανάπτυξης, μιας πολιτικής που έχει κριτήριο τα κέρδη των καπιταλιστών. Και αυτό καθορίζει την κατάσταση και τις εξελίξεις στο σύστημα της Υγείας στη χώρα μας. Αυτό το σύστημα δεν είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, δεν είναι συνδεδεμένο με τους εργασιακούς χώρους, με τα σχολεία, με την οικογένεια, δε στηρίζεται σε καλά στελεχωμένες και εξοπλισμένες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, νοσοκομεία, ειδικά κέντρα, δεν παρέχει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Δεν παρέχει επαρκείς, εξειδικευμένες υπηρεσίες για παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους, γυναίκες. Δεν παρέχει ειδική φροντίδα για τους μετανάστες.


Και αυτό γιατί η προστασία της υγείας στον καπιταλισμό δεν αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό δικαίωμα, αλλά σαν εμπόρευμα που αξιοποιείται για να πλουτίζουν οι καπιταλιστές, οι ιδιοκτήτες μονάδων Υγείας, οι φαρμακοβιομηχανίες, οι επιχειρήσεις που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό κ.ά. Οι υπηρεσίες Υγείας αντιμετωπίζονται σαν κόστος που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, το αστικό κράτος. Και αυτό το κόστος το μειώνουν συνεχώς, γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Συνένοχα τα κόμματα του κεφαλαίου

Το στέλεχος του ΚΚΕ στάθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από τις μονάδες Υγείας όλων των βαθμίδων στην Εύβοια, όπου το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν κλιμάκια του ΚΚΕ. Η κατάσταση είναι τραγική: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανεπαρκέστατη, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό. Η κατάσταση στο σύνολο των νοσοκομείων είναι προβληματική, επικίνδυνη, με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές να έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβερνούν χρόνια και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Χάνονται άδικα πολλές ζωές. Ενα μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται στις ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό εξοπλισμό και υποδομή», πρόσθεσε ο Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ευθύνες του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα και στηρίζουν τη συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο Γιώργος Μαρίνος ανέπτυξε την ολοκληρωμένη θέση του ΚΚΕ για όλες τις βαθμίδες Υγείας, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, όπου το βάρος θα δίνεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην πρόληψη. «Ο αγώνας για την Υγεία μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, να συμβάλει στην κοινή δράση, στην κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη, στη μικρομεσαία αγροτιά, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Στην οικοδόμηση του αντιμονοπωλιακού – αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης, που θα διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Μαρίνος (ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευτεί στο κυριακάτικο φύλλο του «Ρ»).


Του Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ