Ο διοικητής του “Ευαγγελισμού” παρανομεί γιατί “κινδύνευσε η ζωή ασθενών”!

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ακόμη και κίνδυνο για τη ζωή νοσηλευομένων ασθενών του νοσοκομείου της Αθήνας “Ευαγγελισμός”, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο κομβικά νοσοκομεία της χώρας, έχει προκαλέσει η συγκεντρωτική και μακρόσυρτη γραφειοκρατική διαδικασία εφαρμογής του νέου νόμου για τις προμήθειες των νοσοκομείων!

Αυτό το τραγικό αποκαλύπτει ο ίδιος ο διοικητής του “Ευαγγελισμού”, σε κατεπείγον εσωτερικό έγγραφό του με αριθμό πρωτοκόλλου 01.01.12005 και ημερομηνία 8 Ιουλίου 2008. Το έγγραφο απευθύνεται στον διευθυντή της διοικητικής υπηρεσίας, στην υποδιεύθυνση οικονομικού, στις διαχειρίσεις και στις επιτροπές παραλαβών – υλικών – υπηρεσιών του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έγγραφο δεν κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας…

Στο έγγραφο, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η “Α”, ο Αντ. Κονταράτος τονίζει και αποκαλύπτει επί λέξει: “Είναι γνωστή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο, εξ αφορμής της εφαρμογής και λειτουργίας του νέου νόμου περί προμηθειών, των διαδικασιών και του χρόνου που απαιτούνται για τις παραγγελίες υλικών. Έχουν ήδη παρουσιασθεί σοβαρά προβλήματα και κίνδυνοι ζωής για νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο”!

Έτσι, με το ίδιο έγγραφο, ο διοικητής του “Ευαγγελισμού” συστήνει το εξής καταφανώς παράνομο στα στελέχη του νοσοκομείου: “Έχετε την άδειά μου και την αμέριστη στήριξή μου, εφόσον υπάρχουν προμηθευτές οι οποίοι θα δέχονται να σας προμηθεύσουν με υλικά επί χρεώσει, να προχωρήσετε σε αυτή την ρύθμιση με δική μου ευθύνη”!… Ο Αντ. Κονταράτος, δηλαδή, συστήνει απροκάλυπτα στα στελέχη του “Ευαγγελισμού” να παραβιάσουν το νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων!

Το θέμα έφθασε αργά χθες το απόγευμα στα αυτιά του γενικού γραμματέα Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλου – Στράτη, ο οποίος εξεπλάγη αρνητικά, εξανέστη και δυσκολεύθηκε τα μάλα να πιστέψει ότι υπάρχει διοικητής νοσοκομείου ο οποίος συστήνει τη διάπραξη παρανόμων πράξεων στα στελέχη του νοσοκομείου που διοικεί. Ο γενικός γραμματέας Υγείας αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, με στόχο να ανακληθεί πάραυτα το έγγραφο του διοικητή του “Ευαγγελισμού”, ενώ άγνωστο είναι τι θα αποφασίσει ο υπουργός Υγείας για την τύχη του τελευταίου.

Υπότροπος ο διοικητής

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντ. Κονταράτος είναι υπότροπος σε πράξεις που εκθέτουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Έχει προηγηθεί πριν μερικούς μήνες η έγγραφη σύστασή του προς τους διευθυντές – γιατρούς του “Ευαγγελισμού” να κατευθύνουν τους ασθενείς σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για την διενέργεια αξονικών τομογραφιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έτσι η μεγάλη λίστα αναμονής του νοσοκομείου! Εκείνη η κίνηση του διοικητή του “Ευαγγελισμού”, η οποία είχε επίσης δει το φως της δημοσιότητας, είχε προκαλέσει την οργή του Δημ. Αβραμόπουλου και την άμεση παρέμβαση του Αριστ. Καλογερόπουλου Στράτη. Ο υπουργός Υγείας είχε ζητήσει τότε την παραίτηση του Αντ. Κονταράτου, αλλά μόλις για… μία βραδιά! Ο Δημ. Αβραμόπουλος αποφάσισε τελικά να διατηρήσει στη θέση του τον διοικητή του “Ευαγγελισμού”, μετά τις έγγραφες “εξηγήσεις” του τελευταίου προς τον γενικό γραμματέα Υγείας…

Σε ασφυξία τα νοσοκομεία

Η νέα παράνομη έγγραφη σύσταση του διοικητή του “Ευαγγελισμού” εκθέτει με τον πιο προφανή και δραματικό τρόπο την πολιτική του υπουργείου Υγείας και εκφράζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ο νέος νόμος Αβραμόπουλου για τις προμήθειες. Πρόσφατο είναι το κραυγαλέο αδιέξοδο που προέκυψε στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, τα οποία είχαν απομείνει χωρίς στοιχειώδη ιατρικά υλικά.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η νεοσύστατη Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών του υπουργείου Υγείας θα διενεργεί όλες τις προμήθειες για τα νοσοκομεία της χώρας, αφού τα τελευταία καταθέτουν προηγουμένως στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και, τελικά, στην Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών πλήρη κατάλογο με τις ετήσιες ανάγκες τους σε ιατρικά και τεχνολογικά υλικά. Η Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών έχει ήδη πιάσει δουλειά, αλλά η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου προβλέπεται για τις αρχές του 2009, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.