Ο «δρ Θάνατος» και τα ελληνικά πλοκάμια του

* Το κύκλωμα του περιβόητου ινδού γιατρού που έκανε τις παράνομες μεταμοσχεύσεις είχε εγκλωβίσει και 46 έλληνες νεφροπαθείς

 

Ξεπερνούσε τις 60.000 ευρώ το κόστος του ταξιδιού στην Ινδία – Τι λένε οι ασθενείς και οι συγγενείς τους
Δ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ

«Η Γιώτα κάνει αυτή τη δουλειά». Στις αίθουσες αναμονής των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, το όνομα της 40χρονης από το Ιλιον – η οποία έπεσε στα χέρια των αστυνομικών στα μέσα της περασμένης εβδομάδας μαζί με την 31χρονη αδελφή της και μια ιατρό νεφρολόγο, ως συνεργάτιδες του ινδού «δόκτορος» των θανατηφόρων μεταμοσχεύσεων – ακουγόταν συχνά. Οι νεφροπαθείς οι οποίοι περίμεναν για την καθιερωμένη αιμοκάθαρση τη γνώριζαν καλά. Κάποιοι από αυτούς και οι συγγενείς τους την άκουγαν «σαν θεό», πιστεύοντας ότι στην Ινδία όπου τους έστελνε θα βρουν τη σωτηρία. Οι υπόλοιποι, οι πιο υποψιασμένοι, κουνούσαν το κεφάλι: «Είναι προτιμότερο το βάσανο της αιμοκάθαρσης από μια μεταμόσχευση που θα μας οδηγήσει απευθείας – και ακόμα πιο επίπονα – στον θάνατο». Τουλάχιστον δέκα έλληνες νεφροπαθείς, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν το κύκλωμα, έχουν χάσει τη ζωή τους έπειτα από τις αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, ενώ δεκάδες ακόμα ταλαιπωρούνται στα ελληνικά νοσοκομεία από λοιμώξεις.

Οι τρεις γυναίκες, οι οποίες συνελήφθησαν στην Αθήνα, αποτελούσαν ένα από τα πολλά «πλοκάμια» σε όλο τον κόσμο, το ελληνικό, του ινδού γιατρού, ο οποίος έγινε γνωστός με το προσωνύμιο «δόκτωρ θάνατος». Ο Αμίτ Κουμάρ συνελήφθη πριν από πέντε μήνες για παράνομες μεταμοσχεύσεις, οι οποίες γίνονταν τις περισσότερες φορές από τον αδελφό του και άλλους ινδούς γιατρούς στην υποτυπώδη κλινική του στο Γκούργκαον, προάστιο του Νέου Δελχί. Ο εισαγγελέας τους άσκησε ποινικές διώξεις για οκτώ κακουργήματα και παρέπεμψε την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή.

* Ζωή αντί 60.000 ευρώ

Η 40χρονη, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εντόπιζε απελπισμένους νεφροπαθείς σε νοσοκομεία και τους έπειθε να ταξιδέψουν στην Ινδία για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αντί 40.000 ευρώ. Συνολικά, το κόστος του ταξιδιού ξεπερνούσε τις 60.000 ευρώ και οι ασθενείς, φτωχοί άνθρωποι οι περισσότεροι, αναγκάζονταν να πουλήσουν ακίνητα, οικόπεδα ή ακόμα και να πάρουν δάνεια για να βρουν τα χρήματα. Στη συνέχεια, η γυναίκα έστελνε αντίγραφα από τα έγγραφα του ιατρικού φακέλου τους στους Ινδούς και κανόνιζε το ταξίδι. Μάλιστα, πρότεινε στους νεφροπαθείς να τους συνοδεύσει προκειμένου να τους φέρει σε επαφή με τον χειρουργό και να επιταχυνθεί η διαδικασία της μεταμόσχευσης στην παράνομη κλινική, με την αμοιβή της να φτάνει τα 10.000 ευρώ. Πριν από την επέμβαση ο νεφροπαθής θα έδινε το υπόλοιπο χρηματικό ποσό στον γιατρό, ενώ συναντούσε και τον αλλοδαπό δότη! Επρόκειτο κυρίως για νέους άνδρες από την Ινδία και το Νεπάλ, οι οποίοι έπαιρναν για τον νεφρό που έδιναν από 1.500 ως 2.000 ευρώ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μεταμόσχευση, που γινόταν βεβαίως χωρίς να τηρούνται τα ενδεικνυόμενα ιατρικά μέτρα ασφαλείας, τους νεφροπαθείς τους έστελναν πίσω στην Ελλάδα με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους.

Οπως λένε νεφροπαθείς «η κάρτα της Γιώτας κυκλοφορούσε σαν τα διαφημιστικά φυλλάδια από πιτσαρίες». Μιλώντας στο «Βήμα» ένα από τα υποψήφια θύματα του κυκλώματος, που ευτυχώς ενημερώθηκε εγκαίρως και σώθηκε, λέει πως «ήταν κοινό μυστικό από καιρό μεταξύ των νεφροπαθών ότι υπήρχε κάποιος που κανόνιζε ταξίδια στην Ινδία. Ωστόσο, όλοι δίσταζαν να το καταγγείλουν». Η 40χρονη από την άλλη πλευρά δικαιολογήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους αστυνομικούς λέγοντας: «Το έκανα για να βοηθήσω κόσμο».

Η γνωριμία του Ινδού με τη 40χρονη χρονολογείται από το 2005. Τότε, είχε πάει στο Νέο Δελχί για να κάνει μεταμόσχευση η μητέρα της, η οποία σήμερα είναι καλά στην υγεία της. Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος την έπεισε να συνεργαστούν και απέκτησαν φιλικές σχέσεις. Εκτοτε ξεκίνησε η παράνομη δραστηριότητά της, με απολογισμό τουλάχιστον 10 νεκρούς νεφροπαθείς, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των ασθενών που απεβίωσαν μετά την παράνομη μεταμόσχευση νεφρού εξαιτίας διαφόρων λοιμώξεων μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί, 46 Ελληνες στάλθηκαν μέσω αυτού του κυκλώματος στην Ινδία για μεταμόσχευση.

* Απεβίωσε μετά την επέμβαση

Μία από τις ασθενείς την οποία συνόδευσε στην Ινδία η 40χρονη ήταν μια 65χρονη γυναίκα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η άτυχη αυτή γυναίκα απεβίωσε λίγη ώρα μετά την επέμβαση. Την ίδια ημέρα που έχασε τη ζωή της η νεφροπαθής, συγγενής της 65χρονης δέχθηκε τηλεφώνημα από τη 40χρονη, η οποία την πληροφόρησε ότι η ασθενής είναι καλά και ζητούσε 2.500 ευρώ επιπλέον για την περαιτέρω θεραπεία. Στη συνέχεια, προσποιούμενη τη δικηγόρο, ανέφερε στις ινδικές αρχές ότι επρόκειτο για τη θεία της η οποία υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ βρίσκονταν μαζί σε διακοπές στην Ινδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων της 65χρονης βρέθηκαν δύο ιδιόχειρα σημειώματα της νεφρολόγου με τα στοιχεία του ινδού χειρουργού και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό στα αγγλικά. Η γιατρός, απαντώντας στους αστυνομικούς για τα σημειώματά της, είπε απλώς: «Μου το ζήτησε και από ανθρωπισμό της το έδωσα. Τα στοιχεία του γιατρού μου τα είχε δώσει άλλος».

Ενα από τα θύματά της βρήκε το θάρρος και την κατήγγειλε. Εμαθε για την ύπαρξη της 40χρονης από τη μητέρα του. Πήγε στο μαγαζί της στο Ιλιον, όπου τον έπεισε πως αυτός που θα του έκανε τη μεταμόσχευση είναι πάρα πολύ καλός γιατρός· μάλιστα, επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά ενώπιον του ασθενούς. Στη συνέχεια τον παρέπεμψε σε ταξιδιωτικό γραφείο, δύο στενά πιο κάτω, για να κανονίσει τις λεπτομέρειες του ταξιδιού που θα κόστιζε 40.000 ευρώ. «Μου κίνησε την περιέργεια ότι επέμενε να έρθει μαζί μου. Την ίδια περίοδο ένας απόστρατος αξιωματικός που είχε κάνει την επέμβαση το 2005 (την ίδια περίοδο δηλαδή με τη μητέρα της 40χρονης) με παρότρυνε να μην πάω εκεί» ανέφερε στην καταγγελία του.

Το 85% των ασθενών που πηγαίνουν για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους νεφροπαθείς, προέρχονται από «μεγάλα» νοσοκομεία. «Στοιχίζουμε πολλά στο κράτος,καθώς για κάθε νεφροπαθή πρέπει να διαθέσει 7.000 – 8.000 ευρώ τον μήνα,και έτσι κάνει τα στραβά μάτια» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Δεν αποκλείεται πίσω από τη σύλληψη του Ινδού να κρύβονται άνθρωποι από τις Φιλιππίνες,όπου επίσης ασχολούνται με παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών και ήθελαν την αποκλειστικότητα». Εκεί, όπως επισημαίνουν, πηγαίνουν άτομα με «γερά» πορτοφόλια, καθώς η κάθε επέμβαση κοστίζει από 80.000 ως και 100.000 ευρώ. Πληροφορίες για τις κλινικές πολυτελείας βρίσκονται εύκολα, καθώς πολλοί νεφροπαθείς γνωρίζουν τηλέφωνα και διευθύνσεις από άτομα που έχουν επισκεφθεί αυτές τις κλινικές. «Δεν μπορεί οι αντίστοιχοι “Δόκτορες Θάνατοι” που συνεχίζουν να χειρουργούν στις Φιλιππίνες να μην έχουν τις άκρες τους και στην Ελλάδα» λένε χαρακτηριστικά οι νεφροπαθείς.