Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι άλλοι..

Έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο μη παρέκει, με δεκάδες μηνύσεις αντιεμβολιαστών σε βάρος γιατρών και εκπαιδευτικών, ώστε πάρει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ευθύνη να εκδώσει εγκύκλιο, προκειμένου οι μηνυόμενοι να μη συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Σωστά, πολύ σωστά έπραξε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. Το ερώτημα όμως παραμένει: τι έχουν πράξει μέχρι σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ο οποίος είναι μάλιστα γιατρός; Και η υπουργός Παιδείας που είναι νομικός, καθώς και ο υπουργός Υγείας οποίος επίσης είναι νομικός;

Τίποτα! Αν και καθ’ ύλη αρμόδιοι δεν έπραξαν απολύτως τίποτα!

Το μόνο που ενδιαφέρει και τους τρείς είναι πώς θα διεκπεραιώσουν τις οδηγίες που λαμβάνουν από το Μαξίμου, προκειμένου να εξαναγκάσουν γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς να ταυτιστούν με το κυβερνητικό αφήγημα, που περιλαμβάνει «επιτυχίες» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πολύ μαστίγιο και ολίγο καρότο.

Πέραν όμως του ποινικού μέρους, με το οποίο ασχολείται η εγκύκλιος του κ. Πλιώτα, υπάρχει και το αστικό μέρος, δηλαδή οι αγωγές αποζημίωσης που κατατίθενται, ζητώντας υπέρογκες αποζημιώσεις και ταλαιπωρώντας για χρόνια γιατρούς και νοσηλευτές στα αστικά δικαστήρια.

Έχει κατατεθεί εδώ και καιρό πρόταση από το ΜΕΤΩΠΟ Νοσοκομειακών γιατρών για σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα εισηγηθεί τη νομοθέτηση σύγχρονων διατάξεων, προκειμένου οι αγωγές εναντίον γιατρών, πριν οδηγηθούν στο ακροατήριο, να εξετάζονται από γνωμοδοτικό συμβούλιο που θα συγκροτείται από εξειδικευμένους επιστήμονες με κύρος, ώστε να τεθεί ηθμός στη βιομηχανία αγωγών που καλλιεργείται στη χώρα μας. Η πρόταση δεν είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού, αλλά συνεργασίας με έγκυρους νομικούς και ανασκόπηση της διεθνούς πρακτικής.

Παραδόξως η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ αρνήθηκε να δει σοβαρά το ζήτημα και αναμασά διαρκώς τα περί «εγκυκλίου Χουλιαράκη», ως εάν μία εγκύκλιος που ερμηνεύει τον Δημοσιο-υπαλληλικό Κώδικα μπορεί να αποτελέσει πηγή αυτών των προβλημάτων.

Το ιατρικό και υγειονομικό κίνημα οφείλει ν’ αφήσει στην άκρη τέτοιες εμμονές και να προτείνει αποτελεσματικούς τρόπους που θα διαφυλάσσουν τους λειτουργούς της υγείας από άδικες αγωγές, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς από ενδεχόμενη άσκηση αμυντικής ιατρικής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ το πρωτότυπο της εγκυκλίου του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου