Ο εμπαιγμός σε όλο το μεγαλείο του

Μιλώντας στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε αύξηση 10% στους γιατρούς ΕΣΥ που, σημειωτέον, έχουν χάσει πάνω από 40% των αποδοχών τους σε περικοπές, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει με 12,5%.

Η κ. Γκάγκα, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε  εξειδίκευσε περαιτέρω τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, καλώντας τους γιατρούς ΕΣΥ να ασκήσουν ιδιωτικό επάγγελμα, εάν θέλουν να βελτιώσουν τις αποδοχές τους.

Τελικά, παρά τις περίπλοκες διατυπώσεις, το άρθρο 54 του νομοσχεδίου (εδώ) οδηγεί σε αυξήσεις 10%. Συγκεκριμένα δίνει 5% αύξηση στους Βασικούς μισθούς και άλλο 5% στο νοσοκομειακό επίδομα. Και τέρμα. Για περισσότερα βγάλτε τα χέρια από τις τσέπες σας και βάλτε τα στις τσέπες των ασθενών.

Όμως υπάρχει μία σοβαρή λαθροχειρία στο άρθρο 57, το οποίο αναθεωρεί τα ανώτατα πλαφόν εφημεριών. Με τη ρύθμιση που εισάγεται ανατρέπει την ισχύουσα (νόμος 3808/2009), η οποία έθετε ως πλαφόν τις αποδοχές του Εφέτη με 29 χρόνια υπηρεσίας που είναι 5964€. Τώρα το νομοσχέδιο καταργεί το πλαφόν των 5964€ και θέτει ως πλαφόν το ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών των Ιατρών του Ε.Σ.Υ., όπως κάθε φορά ισχύει.

Εάν εφαρμοστεί το νέο πλαφόν το όριο θα πέσει περί τις 4000€, με αποτέλεσμα οι Διευθυντές να μη μπορούν να κάνουν περισσότερες από 5 εφημερίες το μήνα. Ότι περισσότερο πραγματοποιούν θα κόβεται από το λογιστήριο λόγω πλαφόν.

Ακόμη και αν δίνονται εντέλλεσθαι, οι γιατροί θα πρέπει να εκτελούν και εν συνεχεία να διεκδικούν δικαστικά τις εφημερίες που περικόπηκαν, με αποτέλεσμα να μοιράζονται τις αμοιβές τους με τους δικηγόρους.

Το μεγαλείο του εμπαιγμού ή ο εμπαιγμός σε όλο το μεγαλείο του..