Το ένα τρίτο των γυναικών χειρουργών στη Βρετανία έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης μέσα στο χειρουργείο

Τα ευρήματα της έκθεσης που ήρθε στο φως πριν από λίγες μέρες προκαλούν αποτροπιασμό και έντονο προβληματισμό. Το ένα τρίτο των γυναικών χειρουργών στη Βρετανία έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης μέσα στο χειρουργείο, ενώ τα δύο τρίτα έχουν δεχτεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση. Είναι το αποτέλεσμα της έρευνας δύο Πανεπιστημίων, του Εξετερ και του Σάρεϊ, και του Working Party on Sexual Misconduct in Surgery, μιας ομάδας του Εργατικού Κόμματος που ασχολείται με ζητήματα ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς στον χώρο της χειρουργικής.

«Πραγματικά σοκαριστικά» χαρακτήρισε ο Βασιλικός Σύλλογος Χειρουργών τα αποτελέσματα της έρευνας. Παρ’ όλο που και οι άντρες, σε ποσοστό 24%, ανέφεραν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «άντρες και γυναίκες χειρουργοί ζουν σε δύο χωριστούς κόσμους». Σύμφωνα με αυτή, τα πιο «εύκολα» θύματα είναι οι ειδικευόμενες χειρουργοί. Οι περισσότερες μάλιστα δεν μιλούν από φόβο για τις επιπτώσεις στην καριέρα τους.

Αυτό είπαν και ορισμένες από τις γυναίκες που δέχτηκαν να μιλήσουν σε ρεπορτάζ του BBC και της Guardian. Κάποιες αναγκάστηκαν να αλλάξουν νοσοκομείο, ενώ κάποιες άλλες εγκατέλειψαν τη χειρουργική για να περάσουν σε διαφορετική ειδικότητα.

Τον περασμένο μήνα, ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος επικαιροποίησε τις επαγγελματικές προδιαγραφές που θέτει σε σχέση με τους γιατρούς και όπως δήλωσε στο BBC ο πρόεδρός του, Τσάρλι Μάσεϊ, «το να δείχνει ένας γιατρός σεξουαλικές βλέψεις τόσο προς ασθενείς όσο και προς συναδέλφους είναι απαράδεκτο (…) και ανάρμοστο με την ιατρική πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Παρ’ όλα αυτά, το χειρουργείο δεν είναι πάντα ένας ασφαλής εργασιακός χώρος για τις γυναίκες «και είναι τρομακτικό το ότι χρειάζεται να παραδεχτείς κάτι τέτοιο», λέει η Τζούντιθ, μια από τις γυναίκες χειρουργούς που μίλησαν στο βρετανικό δίκτυο. Ενδιαφέρον θα είχε μια ανάλογη έρευνα και στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι η χώρα μας αποτελεί ουραγό στην Ε.Ε. σε πολλούς τομείς σχετικούς με την ισότητα των δύο φύλων, δεν αποκλείεται τα αποτελέσματα να είναι ακόμα πιο σοκαριστικά από αυτά που βγήκαν στη Βρετανία.