Ο εργατολόγος «έκαψε» ιατρούς του Αιγινητείου

* Η έρευνα για τον «αυτοκτονικό ιδεασμό» οδήγησε τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην αποκάλυψη παράνομης μεταφοράς ασθενών σε ιδιωτικά ιατρεία

 

Ο κ. Λ. Ρακιντζής έδωσε εντολή να επεκταθεί ο έλεγχος σε όλα τα νοσοκομεία
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ

 

 

 

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής εκτιμά στην έκθεσή του ότι ο ιατρός κ. Γ. Καράμπελας γνωμοδότησε «παράτυπα» για την εισαγωγή του κατηγορουμένου κ. Χρ. Νικολουτσόπουλου στο Αιγινήτειο

Με την ενθάρρυνση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών διενεργήθηκε από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή ο έλεγχος στην ψυχιατρική κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, ο οποίος όπως φαίνεται ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» όχι μόνο για την ερευνώμενη υπόθεση αλλά και για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στα οποία αναμένεται να αρχίσουν τώρα ανάλογες έρευνες.

Αρχικά κύριος στόχος του ελέγχου ήταν ο ιατρός που γνωμοδότησε για την εισαγωγή στο νοσοκομείο με «αυτοκτονικό ιδεασμό» του δικηγόρου – εργατολόγου κ. Χρ. Νικολουτσόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Τη γνωμοδότηση είχε υπογράψει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Καράμπελας. Μαζί όμως με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά, αφού βγήκαν στο φως υπερβάσεις και παρανομίες και άλλων ιατρών. Αποκαλύφθηκε εκτεταμένη καταστρατήγηση του Νόμου του 2003 ο οποίος παρείχε την ευχέρεια σε πανεπιστημιακούς ιατρούς να διατηρούν προσωρινά και υπό προϋποθέσεις ιατρεία σε χώρους εκτός νοσοκομείου. Με απλά λόγια η έρευνα του κ. Ρακιντζή κατέδειξε ότι πανεπιστημιακοί ιατροί, οι οποίοι υπηρετούν στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, παραβαίνουν συστηματικά τον Νόμο, μεταφέροντας την πελατεία του νοσοκομείου στα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Ετσι η «κουτάλα» στο συγύρισμα ανακάτεψε πολλά και η έκθεση του κ. Ρακιντζή έπαψε να αφορά αποκλειστικά τον ιατρό του κ. Νικολουτσόπουλου, ο οποίος θα ελεγχθεί τώρα και οικονομικά από την εφορία και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Ανάλογοι έλεγχοι θα διενεργηθούν και στα περιουσιακά στοιχεία και άλλων ιατρών του νοσοκομείου. Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ρακιντζής έδωσε εντολή μετά το Αιγινήτειο να επεκταθεί ο έλεγχος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να διερευνηθεί αν παραβιάζεται ο επίμαχος Νόμος του 2003. Επιπλέον, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε να διενεργηθεί παράλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και οικονομικός έλεγχος για τους υπηρετούντες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ιατρούς με τη διασταύρωση στοιχείων δηλώσεων «πόθεν έσχες», φορολογικών δηλώσεων και άλλων εγγράφων.

Πρώτη «παράπλευρη απώλεια» όλης αυτής της ιστορίας, ο κ. Νικολουτσόπουλος. Τα συμπεράσματα της έκθεσης του κ. Ρακιντζή εκτός από το γενικότερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για τον ιατρικό κόσμο της χώρας εμπεριέχουν και ειδικό βάρος για τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης Ζαχόπουλου, καθώς ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εκτιμά με βάση τα στοιχεία ότι ο ιατρός κ. Καράμπελας γνωμοδότησε «παράτυπα» για την εισαγωγή του κατηγορούμενου εργατολόγου στο Αιγινήτειο επειδή δεν τήρησε τα οριζόμενα στον Νόμο του 2003.

Νομικοί κύκλοι επισήμαιναν ότι οι κρίσεις του κ. Ρακιτζή για το «παράτυπο» της εισαγωγής του κ. Νικολουτσόπουλου στο Αιγινήτειο μπορεί να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην υπόθεση εν όψει της απολογίας του εργατολόγου την προσεχή Τετάρτη στον 2ο ειδικό ανακριτή κ. Δ. Οικονόμου. Και πρόσθεταν ότι «δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί δυσμενές κλίμα για την ποινική μεταχείριση του κ. Νικολουτσόπουλου, που αντιμετωπίζει δύο κακουργήματα και εξ αυτού του λόγου θεωρητικά είναι ανοικτό για αυτόν ακόμη και το ενδεχόμενο της προφυλάκισης, που δύσκολα μπορεί να αποφασιστεί για κάποιον ο οποίος αντιμετωπίζει πραγματικά ψυχικά προβλήματα».

«Θα λάβουμε μέτρα»…

Από την πλευρά του ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Αιγινητείου κ. Δ.Βασιλόπουλος δήλωσε για το θέμα: «Να δούμε πρώτα το πόρισμα και αν διαπιστωθεί ότι μεθοδεύτηκε η εισαγωγή του κ.Νικολουτσόπουλου στο νοσοκομείο,τότε θα λάβουμε μέτρα». Από το περιβάλλον του κ. Νικολουτσόπουλου εκφραζόταν πάντως αμέριστη εμπιστοσύνη στην κρίση του ανακριτή κ. Οικονόμου και τονιζόταν ότι ο κ. Ρακιντζής εκ της θέσεώς του ερεύνησε μόνο το αν τηρήθηκε ο τύπος του Νόμου και δεν ασχολήθηκε με την ουσία της υπόθεσης που είναι η κατάσταση της ψυχικής υγείας του κατηγορουμένου. Οπως ανέφεραν άνθρωποι από το περιβάλλον του κ. Νικολουτσόπουλου, ο κ. Καράμπελας απλώς υπέγραψε μια γνωμοδότηση για εισαγωγή στο νοσοκομείο. Εκεί όμως υπήρξαν και άλλοι ιατροί που συμφώνησαν με τη διάγνωση περί «αυτοκτονικού ιδεασμού». Ετσι, πρόσθεταν, ο δικηγόρος παρέμεινε στο Αιγινήτειο για νοσηλεία και παρακολούθηση και αποφασίστηκε να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, την οποία άλλωστε συνεχίζει να λαμβάνει και μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Επιπλέον, επικαλούνταν και τη γνωμάτευση των δύο πραγματογνωμόνων καθηγητών της Ψυχιατρικής που διορίστηκαν από τον ανακριτή των κκ. Ι.Παπαδάτου και Ι.Νέστορος, οι οποίοι βεβαίωσαν τον δικαστικό λειτουργό για τα προβλήματα που παρουσιάζει η ψυχική υγεία του κ. Νικολουτσόπουλου. Τέλος, ανέφεραν ότι ο δικηγόρος βγήκε με δική του ευθύνη από το Αιγινήτειο και ότι με βάση τα ιατρικά πιστοποιητικά, τα οποία έχουν κατατεθεί στον ανακριτή, πάσχει από «βαρύτατη κατάθλιψη».