Ο ΦΠΑ εκτίναξε τα νοσήλια σε μονάδες ηλικιωμένων και ψυχιατρικές

class=MsoNormal style=”BACKGROUND: white; MARGIN: 0cm 0cm 12pt; LINE-HEIGHT: 15.75pt”>Μία επιπλέον οικονομική αιμορραγία έχουν υποστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα χιλιάδες οικογένειες που αναγκάζονται να νοσηλεύσουν δικό τους άνθρωπο σε ιδιωτική ειδική μονάδα ελλείψει ανάλογων δομών στον δημόσιο τομέα. Με την αύξηση του ΦΠΑ και στις ιδιωτικές μονάδες περίθαλψης από 13% σε 23% από το καλοκαίρι, πολλοί συγγενείς νοσηλευομένων, στους οποίους ο λογαριασμός έφθασε μεγαλύτερος από 80 ως 180 ευρώ τον μήνα, ζητούν από τους αρμοδίους των μονάδων μείωση των νοσηλίων. Πρόκειται για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, πασχόντων από άνοια, καθώς και ψυχιατρικές – νευρολογικές κλινικές. Για τα άτομα που πάσχουν είτε από Αλτσχάιμερ είτε από σοβαρή ψυχιατρική πάθηση, οι μονάδες αυτές αποτελούν μονόδρομο, αφού ο δημόσιος τομέας παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε αυτούς τους τομείς.


class=MsoNormal style=”BACKGROUND: white; MARGIN: 0cm 0cm 12pt; LINE-HEIGHT: 15.75pt”>Με άνοια…


class=MsoNormal style=”BACKGROUND: white; MARGIN: 0cm 0cm 12pt; LINE-HEIGHT: 15.75pt”>Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, διδάκτορα Γεροντολογίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ κ. Κωστή Προύσκα, η αύξηση του ΦΠΑ στις ιδιωτικές μονάδες υγείας επηρεάζει τις οικογένειες των ηλικιωμένων με άνοια που δεν μπορούν να έχουν φροντίδα στο σπίτι. «Τιμωρούνται, χωρίς το κράτος να είναι σε θέση να τους δώσει άλλη λύση» σχολιάζει, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τη μοναδική προνοιακή δομή στην οποία  ισχύει ΦΠΑ. Οπως αναφέρει, στις περίπου 150 δομές που λειτουργούν σε όλη τη χώρα (οι 120 είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα) φιλοξενούνται 10.000 άτομα και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. «Τα εξειδικευμένα κέντρα που περιθάλπουν ασθενείς με άνοια είναι ιδιωτικά» αναφέρει ο κ. Προύσκας.


class=MsoNormal style=”BACKGROUND: white; MARGIN: 0cm 0cm 12pt; LINE-HEIGHT: 15.75pt”>Στις ψυχιατρικές κλινικές


class=MsoNormal style=”BACKGROUND: white; MARGIN: 0cm 0cm 12pt; LINE-HEIGHT: 15.75pt”>Μεγάλο οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι οικογένειες που έχουν δικούς τους ανθρώπους σε ψυχιατρική κλινική. Παρ’ ότι υπάρχει κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, εν τούτοις οι συγγενείς των ασθενών είχαν και πριν από την επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ συμμετοχή 10% και 20% οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. «Σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές η συμμετοχή των ασθενών είναι 50% για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% για τους άλλους ασφαλισμένους. Ειδικά στις ψυχιατρικές – νευρολογικές κλινικές το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΟΓΑ είναι 20% και 10% των υπολοίπων. Η συμμετοχή των συγγενών αυξάνεται, αφού επιβαρύνονται με ένα επιπλέον 10%» εξηγεί ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιωτικών Κλινικών. Για τα ψυχιατρικά – νευρολογικά περιστατικά διατίθενται 5.000 κλίνες σε 40 κλινικές σε όλη τη χώρα, οι οποίες απασχολούν 7.000 άτομα προσωπικό. «Οι κλίνες είναι γεμάτες. Τα περισσότερα περιστατικά είναι χρόνια» αναφέρει.


class=MsoNormal style=”BACKGROUND: white; MARGIN: 0cm 0cm 12pt; LINE-HEIGHT: 15.75pt”>Ούτε τη συμμετοχή


class=MsoNormal style=”BACKGROUND: white; MARGIN: 0cm 0cm 0pt; LINE-HEIGHT: 15.75pt”>Ο κ. Σαραφιανός τονίζει ότι ήδη πολλοί αδυνατούν να πληρώνουν τη συμμετοχή τους, η οποία ανέρχεται σε περίπου 170 ευρώ τον μήνα (5,5 ευρώ ημερησίως). Επίσης, στην περίπτωση που διατηρηθεί ο αυξημένος ΦΠΑ, ζητεί αναπροσαρμογή του – κλειστού – προϋπολογισμού για τις ιδιωτικές κλινικές. «Ο προϋπολογισμός και των γενικών κλινικών και των ψυχιατρικών» σημειώνει «εξακολουθεί να βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν, με 13% ΦΠΑ, δηλαδή 243 εκατ. ευρώ για τις γενικές κλινικές και 40 εκατ. ευρώ για τις ψυχιατρικές, όταν οι υποβολές των γενικών κλινικών το περασμένο έτος ήταν 410 εκατ. ευρώ και των ψυχιατρικών 65 εκατ. ευρώ».


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 4pt”>