Ο Η1Ν1 απειλεί και το ΕΣΥ

 

Με το φόβο «κατάρρευσης» του συστήματος υγείας ξεκινά από αύριο ο εμβολιασμός για το νέο ιό

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Από την πιο σκληρή δοκιμασία αναμένεται να περάσει το ΕΣΥ τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας του πρώτου πανδημικού κύματος της νέας γρίπης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα… σαθρά θεμέλιά του θα κληθούν να αντέξουν το βάρος των εμβολιασμών και την «εισβολή» χιλιάδων πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία.

 **Την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προβληματίζει μια αντιφατική, όπως θεωρείται, συμπεριφορά του πληθυσμού. Από τη μία, με τα πρώτα συμπτώματα πολλοί σπεύδουν με ευκολία στα ήδη βεβαρημένα νοσοκομεία, ενώ, από την άλλη, εμφανίζεται μια γενική απροθυμία για τον εμβολιασμό.

Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το αν τελικώς προσέλθουν και σε ποιο ποσοστό οι πολίτες και οι επαγγελματίες υγείας για το πολυσυζητημένο εμβόλιο (η διαδικασία ξεκινά αύριο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).

Πιθανές δυσλειτουργίες

Το πιο πιθανό είναι να σημειωθούν δυσλειτουργίες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα εξωτερικά ιατρεία, όπου έχουν οργανωθεί τα κέντρα εμβολιασμού, αφού το λιγοστό προσωπικό αλλά και οι περιορισμένοι χώροι στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα εμφανίζουν ούτως ή άλλως προβλήματα.

**Στο μεταξύ το «αντιγριπικό κλίμα» που επικρατεί δεν κατέστη δυνατό να καμφθεί ούτε τις προηγούμενες ημέρες παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας, των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και των επικεφαλής των συνδικαλιστικών παρατάξεων των γιατρών και των νοσηλευτών.

Οι συνεχείς ενημερώσεις των λοιμωξιολόγων στα νοσοκομεία μόνο επιπλέον συζητήσεις προκάλεσαν παρά αναστροφή του κλίματος.

**Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι οι πολίτες προτιμούν να κάνουν το κλασικό εμβόλιο της γρίπης που θεωρείται δοκιμασμένο παρά αυτό για τον Η1Ν1. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την κλασική γρίπη εμβολιάστηκε φέτος περίπου το 20% του πληθυσμού, όταν πέρυσι το ποσοστό δεν είχε ξεπεράσει το 10%.

Ο κυρίαρχος φόβος για το νέο εμβόλιο σχετίζεται κυρίως με την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain Barre, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό του 1976 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

**Ενα βασικό πρόβλημα που εξετάστηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή είναι πότε ακριβώς θα εμβολιαστούν όσα παιδιά αυτήν την περίοδο κάνουν εμβόλιο κατά της φυματίωσης ή της ιλαράς. Τα δύο αυτά εμβόλια που χαρακτηρίζονται «ζωντανά» από τους επιστήμονες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα μήνα από οποιοδήποτε άλλο.

Η νέα γρίπη, πάντως, φαίνεται πως έχει βάλει στόχο τις τελευταίες ημέρες το μαθητικό πληθυσμό, αφού καθημερινά, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρουσμάτων, μπαίνει «λουκέτο» σε δεκάδες τμήματα σχολείων σε όλη τη χώρα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι παιδίατροι το τελευταίο διάστημα δεν μπορούν καλά καλά να διαχωρίσουν αν τα περιστατικά που φτάνουν κατά συρροή στα νοσοκομεία (ιδιωτικά και δημόσια) είναι νέας γρίπης ή άλλης αιτιολογίας. Η νόσος εμφανίζεται με διαφορετική συμπτωματολογία σε κάθε παιδί ανάλογα με τον κάθε οργανισμό.

**Το κλινικό φάσμα εμφανίζει τρεις μορφές:

1 Το παιδί μπορεί να είναι απύρετο αλλά να παρουσιάζει νευρομυϊκά συμπτώματα τα οποία εκδηλώνονται με αδυναμία βάδισης.

2 Μπορεί να εμφανίζει πλήρη απυρεψία ή ακριβώς το αντίθετο, να παρουσιάζει μόνο υψηλό πυρετό, ακόμη και πάνω από 40 βαθμούς, που διαρκεί από 4 έως και 6 ημέρες χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα.

Στην περίπτωση αυτή τα αντιπυρετικά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

3 Ο ασθενής μπορεί να εκδηλώνει όλα τα κλασικά συμπτώματα ενός κρυολογήματος όπως μπούκωμα, βήχα, καταρροή, διάρροιες και σε σπάνιες περιπτώσεις και εμετούς.