Ο ιός του Νείλου χορεύει και το υπουργείο κωφεύει

Σε καραντίνα τέθηκαν όλες οι φιάλες αίματος στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Στους 4 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό και στα 60 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

 

 Το τέταρτο θύμα του ιού είναι ένας άντρας ηλικίας άνω των 70 ετών, που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Είχε επίσης βεβαρημένο ιστορικό υγείας και οι γιατροί τού χορηγούσαν φαρμακευτική αγωγή, αλλά η εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δ. Νείλου επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση της υγείας του. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο ασθενής κατέληξε αργά τη νύχτα της Δευτέρας.

Τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δ. Νείλου, επιδίδονται σε αναζήτηση αίματος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία. Οι φιάλες αίματος που διέθεταν τέθηκαν σε καραντίνα μέχρι να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο, για να διαπιστωθεί αν οι αιμοδότες είχαν μολυνθεί από τον ιό. Μόνο στο Νοσοκομείο της Βέροιας βρίσκονται σε αχρηστία 180 φιάλες αίματος. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τα αντιδραστήρια για την ανίχνευση του ιού αναμένεται να φτάσουν στο νοσοκομείο στο τέλος της εβδομάδας. «Τα αντιδραστήρια έπρεπε ήδη να έχουν σταλεί. Είναι τρεις εβδομάδες που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού», καταγγέλλει η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γωγώ Παπαϊωάννου.

Το αίμα έθεσε σε καραντίνα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο συνέστησε να διακοπούν οι αιμοληψίες στις συγκεκριμένες περιοχές για τουλάχιστον 28 μέρες. Με το δεδομένο ότι τον Αύγουστο οι αιμοδοσίες μειώνονται και τα τροχαία αυξάνονται, οι γιατροί των νοσοκομείων εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο περιστατικό. «Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη κατάσταση. Μας σώζει το γεγονός ότι οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και ότι δεν έχουμε πολλά τροχαία», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Βογιατζής. Οπως επισημαίνει, στο Νοσοκομείο Βέροιας έχουν τεθεί σε καραντίνα 180 φιάλες αίμα. Το νοσοκομείο αναζήτησε και προμηθεύτηκε περί τις 40 φιάλες από νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Στο Νοσοκομείο του Κιλκίς 30 φιάλες αίματος βρίσκονται σε καραντίνα. Την αγωνία τους εξέφρασαν, σε σύσκεψη που έγινε χθες, οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης για το τι θα πρέπει να κάνουν με τις φιάλες αίματος που έχουν συγκεντρώσει στις δικές τους τράπεζες αίματος, ενώ άγνωστο παραμένει τι πρέπει να κάνουν οι σύλλογοι που διατηρούν δικές τους τράπεζες αίματος.

«Μας ζητούν αίμα από το Νοσοκομείο Βέροιας, αλλά δεν μπορούμε να τους δώσουμε. Βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση», τονίζει η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, η οποία θεωρεί πολύ πιθανό η καραντίνα στο αίμα να οδηγήσει σε αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων. Στο «Ιπποκράτειο» τέθηκαν σε καραντίνα 25 φιάλες που προέρχονται από αιμοδότες οι οποίοι είναι κάτοικοι περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν πολλά κουνούπια. «Στο “Ιπποκράτειο’ έχουμε τη μηχανοργάνωση και μπορέσαμε να βρούμε και να ελέγξουμε τους αιμοδότες μας, ώστε να χρησιμοποιήσουμε το αίμα», διευκρινίζει η Γ. Παπαϊωάννου. Υπογραμμίζει όμως ότι «έπρεπε ήδη να έχει ελεγχθεί το αίμα, γιατί βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα από την εμφάνιση των κρουσμάτων του ιού. Επρεπε ήδη το υπουργείο Υγείας να είχε στείλει τα αντιδραστήρια στο ΑΧΕΠΑ για να γίνει ο μοριακός έλεγχος και να αποδεσμευτούν οι ποσότητες αίματος που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό», καταλήγει η Γ. Παπαϊωάννου.

ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ