Ο ιός του πανικού

H χώρα απέκτησε επιτέλους το πολυσυζητημένο Σχέδιο Δράσης για τη γρίπη, ένα κείμενο 223 σελίδων, που προέκυψε από διορθώσεις και επικαιροποίηση του παλαιότερου σχεδίου για τη «γρίπη των πτηνών».

Υποτίθεται ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ήρθε για να μετριάσει τις επιπτώσεις του «ιού της ανησυχίας», δύσκολα όμως μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το επιτυγχάνει, αφού βασικό ζητούμενο παραμένει η επάρκεια των υπηρεσιών υγείας, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η εξαγγελία ότι το εμβόλιο θα το κάνουν «όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας» σημαίνει αυτόματα ότι από τα 8 εκ. δόσεις, που ήδη έχουν παραγγελθεί, θα πάμε πλέον στα 24 εκ. δόσεις -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος (55 εκ. ευρώ είχαν προϋπολογισθεί για τα 8 εκ. εμβόλια).

Οι «προνομιούχοι»

Το σχέδιο προβλέπει τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα γιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων σε νοσοκομεία, Κ.Υ. και των μαθητών των σχολείων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πρόβλεψη στο σχέδιο για προτεραιότητα στον εμβολιασμό που θα έχουν, επίσης, το «προσωπικό υπεύθυνο για σημαντικές αποφάσεις, π.χ. μέλη κυβέρνησης, πολιτικοί, μέλη οργανισμών επιδημιολογίας λοιμώξεων και ειδικών στις καταστροφές», αλλά και προσωπικό παροχής αναγκαίων υπηρεσιών… Και ως τέτοιες καταγράφονται (επί λέξει) οι επικοινωνίες, το ηλεκτρικό και τα γραφεία κηδειών!

Η δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, που διενεργήθηκε σε γιατρούς παθολόγους, πνευμονολόγους και παιδίατρους, για το «Εθνος της Κυριακής», αποδεικνύει ότι ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός.

Το 87% των Ελλήνων επιστημόνων που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι η ανησυχία για τη νέα γρίπη είναι υπερβολική και το 80% ότι η νέα γρίπη δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη από τη γνωστή εποχική κοινή γρίπη.

Την ώρα που δίνεται στη δημοσιότητα το Εθνικό Σχέδιο και ενώ έχει μάλλον επιτευχθεί ο ένας στόχος, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και να ενημερωθεί για τη νέα γρίπη, δεν καταγράφεται καμιά βελτίωση στις ήδη προβληματικές δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έπασχαν ήδη πριν προκύψει η νέα γρίπη από τρομακτικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το σχέδιο

Με τάξη η διαλογή για τον εμβολιασμό

Οι ποσότητες των εμβολίων -όπως επισημαίνεται και στο σχέδιο- «ενδέχεται να είναι μικρές» στην αρχή, ενώ η ζήτηση είναι ήδη υψηλή. Για τον εμβολιασμό των πολιτών, το σχέδιο εντοπίζει κάποιες δυσκολίες και εμμέσως προβλέπει… «εντάσεις».

Επειδή προβλέπεται αθρόα προσέλευση πολιτών για εμβολιασμό, το Εθνικό Σχέδιο κάνει λόγο και για ανάγκη αυξημένης παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων για την τήρηση της τάξης!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ