Ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες το 1828 για να αναχαιτίσει την επιδημία πανώλης. Ο Μητσοτάκης;

Εν έτει 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται να θέσει υγειονομικούς  περιορισμούς στους πιστούς που εισέρχονται στις εκκλησίες. Κατηγόρησε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα πως δε νιώθει την ανάγκη να μπει σε εκκλησία και ν΄ ανάψει ένα κερί, γι αυτό ζητά και τη λήψη μέτρων κατά την είσοδο πιστών στους ναούς.

Το άδειασμα Μητσοτάκη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας, καθώς και η χλεύη των χρηστών του Twitter, οι οποίοι  αποκαλούν πλέον τον πρωθυπουργό ως «Κεριάκο», οδήγησε σε μεταστροφή και προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τους ελέγχους στις εκκλησίες ως αποτέλεσμα διαβούλευσης με την ιεραρχία.

 

Ας κάνουμε όμως μία αναδρομή στα πρώτα βήματα του ελληνικού κράτους και στα μέτρα που έλαβε σε ανάλογη περίπτωση ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Είναι γνωστό ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν θρησκευόμενος, μέχρι του σημείου ορισμένοι ιστορικοί να τον χαρακτηρίζουν και ως θρησκόληπτο. Όμως, ο Καποδίστριας ήταν ένας υπεύθυνος ηγέτης, έτοιμος να λάβει δύσκολες αποφάσεις και μάλιστα από την πρώτη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα.

Τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του εμφανίστηκε επιδημία πανώλης στα νησιά του Αργοσαρωνικού, πρώτα στην Ύδρα και μετά στις Σπέτσες. Μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ο Καποδίστριας ήταν να κλείσει τον Απρίλιο του 1828 τις εκκλησίες στις περιοχές που είχαν εμφανιστεί κρούσματα ή ήταν πιθανόν να εμφανιστούν (π.χ. στην Αίγινα όπου είχε και ο ίδιος εγκατασταθεί).

Οι εκκλησίες έκλεισαν για αόριστο χρονικό διάστημα και οι αντιδράσεις υπήρξαν ελάχιστες. Ο Καποδίστριας θεωρούσε ότι τα μέτρα που έπρεπε να λάβει μια κυβέρνηση αμέσως μετά την εμφάνιση επιδημίας σε μια περιοχή είναι ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στις οικίες όλων των κατοίκων και το κλείσιμο των εκκλησιών.

Αυτό αποδεικνύεται και από έναν από τους πρώτους νόμους που υπέγραψε.

Στις 20 Αυγούστου του 1828 εξέδωσε Ψήφισμα «Περί υγειονομικών διατάξεων» (Ψηφ. 15/20.8.1828). Εκεί προβλέπεται το εξής στο άρθρο 285, εδ. 3. «Εμποδίζεται πάσα θρησκευτική τελετή. Δεν σημαίνονται οι κώδωνες.».

Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του Ψηφίσματος, τα προληπτικά μέτρα εφαρμόζονται ΑΜΕΣΩΣ μόλις εμφανιστεί επιδημία στην Ελλάδα ή στα σύνορα της Ελλάδας. Το ψήφισμα υπογράφει ο ίδιος ο Κυβερνήτης («Ι.Α. Καποδίστριας»), καθώς και ο Γραμματέας της Επικράτειας («Σ. Τρικούπης»).

Τον επόμενο χρόνο, το 1829, τα κρούσματα ήταν ελάχιστα.

 

Μήπως θα ήταν καλό, στην επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα δημοσιεύσει σε ΦΕΚ η κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα εναντίον της πανδημίας, να επαναληφθεί αυτολεξί το Διάταγμα Καποδίστρια;

 

Εικόνα: “Ο θρίαμβος του θανάτου”, το μεγαλειώδες έργο που ζωγράφισε ο Πίτερ Μπρέγκελ ο πρεσβύτερος πριν από πεντακόσια χρόνια. Μπορείτε να θαυμάσετε τον πίνακα σε υψηλή ανάλυση στη ηλεκτρονική συλλογή του Μουσείου Prado κάνοντας κλικ εδώ.