Ο καρκίνος θα κοστίσει στον κόσμο 25,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2050

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology (κλικ εδώ) ο καρκίνος θα κοστίσει στον κόσμο 25,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2050, που αντιστοιχεί στο 0,55% του ετήσιου παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εκτιμήθηκαν τα κόστη που σχετίζονται με τους θανάτους και τις ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των εξόδων θεραπείας, των απωλειών εργασίας και παραγωγικότητας, της ανεργίας κ.λπ

Με βάση τα στοιχεία του 2017, οι  τρεις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο προκαλούσαν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής επιβάρυνσης από τον καρκίνο. Πρόκειται για την Κίνα, με κόστος 6,1 τρισ. δολάρια, τις ΗΠΑ με 5,3 τρισ. δολάρια και την Ινδία με 1,4 τρισ. δολάρια.

Ο καρκίνος της τραχείας, των βρόγχων και του πνεύμονα, μαζί με το κόστος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού (2,8 τρισ. δολ), τον καρκίνο του μαστού (2 τρισ. δολ), τον καρκίνο του ήπατος (1,7 τρισ. δολ) και τη λευχαιμία (1,6 τρισ. δολ), ευθύνονται για το ήμισυ του παγκόσμιου οικονομικού κόστους, τόνισαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν να δώσουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια πιο ολιστική εικόνα και να καταδείξουν την αξία της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του καρκίνου, είτε μέσω έρευνας και ανάπτυξης, ενισχυμένου προσυμπτωματικού ελέγχου και διάγνωσης, καλύτερης πρόσβασης σε θεραπείες, ανάπτυξης καλύτερων θεραπειών και πρωτοβουλιών για τον μετριασμό των κινδύνων καρκίνου, όπως η φορολόγηση του καπνού και η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.