Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κήρυξε νίκη επί της πανδημίας

Τη νίκη της Βόρειας Κορέας επί της πανδημίας κήρυξε ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ-Ουν, καθώς έπειτα από δύο εβδομάδες δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα «πυρετού», όπως ονομάζουν την Covid-19 στη χώρα. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η αδερφή του, Κιμ Γιο-Τζονγκ, ασθένησε και ο ίδιος, αλλά δεν έμεινε στιγμή στο κρεβάτι, λόγω της ευθύνης του για το καλό της χώρας.

Επίσης, η πολύ ισχυρή στην ιεραρχία της χώρας αδερφή του Κιμ, κατηγόρησε τη Νότια Κορέα για το ξέσπασμα της πανδημία, υποστηρίζοντας ότι προήλθε από προπαγανδιστικά φυλλάδια που πέρασαν τα σύνορα με αερόστατα. Και απείλησε με «θανάσιμα αντίποινα».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, έπειτα από δύο εβδομάδες χωρίς κρούσματα Covid 19, έδωσε εντολή να αρθούν τα «μέγιστα» μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης τη πανδημίας που επέβαλε τον Μάιο, προσθέτοντας πως η χώρα του πρέπει να διατηρήσει «ατσάλινο φραγμό» κατά της επιδημίας και να «εντείνει το έργο» για την αντιμετώπισή της «ως το τέλος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης».

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA, σε συνάντηση με επαγγελματίες του τομέα υγείας και επιστήμονες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «νίκη» επί της πανδημίας, την οποία χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός που δείχνει για ακόμη μια φορά στον κόσμο το μεγαλείο του κράτους μας, την αδάμαστη επιμονή του λαού μας και τα εθνικά έθιμά μας για τα οποία είμαστε υπερήφανοι».

Η Βόρεια Κορέα, από τις πρώτες χώρες του κόσμου που έκλεισε τα σύνορά της τον Ιανουάριο του 2020, μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στη γειτονική Κίνα, καυχιόταν για καιρό ότι μπόρεσε να αποκρούσει την πανδημία. Ωστόσο στις 12 Μαΐου παραδέχθηκε πως βρισκόταν σε εξέλιξη ξέσπασμα «πυρετού» και ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε προσωπικά τον αγώνα κατά της πανδημίας. Μετά την 29η Ιουλίου, δεν έχει αναφερθεί από την κυβέρνηση της Β. Κορέας καμία περίπτωση ασθενούς «με πυρετό».

Μόλις 74 θάνατοι…

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα τέλη Απριλίου καταγράφηκαν 4,8 εκατ. μολύνσεις και μόλις 74 θάνατοι, με άλλα λόγια ο επίσημος δείκτης θνητότητας είναι 0,002%.

Τα νοσοκομεία της Βόρειας Κορέας είναι διαβόητα για τη χρόνια έλλειψη εξοπλισμού και την έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας. Στη χώρα δεν είναι διαθέσιμη καμία θεραπεία κατά της COVID-19, ούτε εμβόλιο.

Η γειτονική Νότια Κορέα, με αξιοζήλευτο σύστημα υγείας και υψηλό ποσοστό ανοσοποίησης του πληθυσμού της, έχει δείκτη θνητότητας 0,12%.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η Πιονγκγιάνγκ είναι ανεπαρκή και αναξιόπιστα και καθώς υπάρχει έλλειψη σε τεστ, δεν δημοσιοποιούνταν καν πόσα ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιμετωπίζει εξαρχής με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις της Βόρειας Κορέας για την πανδημία. Τον Ιούνιο, εκτιμούσε πως η κατάσταση πιθανόν επιδεινωνόταν, όχι πως είχε καλυτερέψει όπως διαβεβαίωνε η Πιονγκγιάνγκ. «Όποια κι αν είναι η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς, αυτή είναι η ιστορία που λέγεται στους πολίτες της Βόρειας Κορέας. Και αυτή τι στιγμή, οι αριθμοί τους λένε πως η επιδημία τέλειωσε», σχολίασε επίσης ο Μάρτιν Γουίλιαμς του αμερικανικού κέντρου μελετών 38 North.

«Λυπάται» η Νότια Κορέα

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες της Κιμ Γιο Τζονγκ, ότι η Νότια Κορέα ότι προκάλεσε το ξέσπασμα, αλλά και την απειλή ότι η νοτιοκορεατική κυβέρνηση «θα εξαλειφθεί» με «θανατηφόρα μέτρα αντιποίνων», η Σεούλ εξέφρασε λύπη για τους «ανυπόστατους ισχυρισμούς», σύμφωνα με το εθνικό νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Επίσης, αναλυτές εκτιμούν ότι ο σκοπός της ανακήρυξης της «νίκης» της Πιονγκγιάνγκ στον αγώνα εναντίον της πανδημίας μάλλον σκοπό έχει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, να αποκατασταθούν οι εμπορικές συναλλαγές, ειδικά με την Κίνα, και πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, η πρώτη μετά το 2017.